100 under 100

100 under 100

Endelig er lista over 100 inspirerende kvinnesker her! Lista er blitt til ved at leserne våre og følgerne våre i sosiale medier har nominert kandidater som de ser opp til. Det kom inn forslag på flere hundre fantastiske kvinner! Vi i redaksjonen har valgt ut de 100 som vi synes representerer norske kvinner aller best. Lista inneholder kvinner i alle aldre som fortjener å bli gjort stas på, enten fordi de har oppnådd store prestasjoner, eller fordi de gjør noe viktig for andre. Eller fordi de bare ved å være seg selv er et forbilde for oss.
Du kan lese mer om kampanjen her.

Hensikten er å vise unge som kjenner på stress over alt de skal prestere, at vi har tid nok til å gjøre det de vil. Vi har et helt liv å gjøre det på. Med denne lista håper vi i ALTSÅ at unge skal se at man kan nå mål i alle faser av livet, og på vidt forskjellige måter. Og dermed senke skuldrene litt. Det er #noktid.

Ada Bjerkvig (95) startet sin første blogg som 90-åring, og hun er en viktig stemme for en kvart million mennesker – alle over 80 år.

Hun blogger åpent om sorg, tid, familie og alle tankene imellom.

Hun roses for nysgjerrigheten, og ønsker stadig å lære og skape. Hun gir en viktig påminnelse om at alle fortjener å bli møtt som et menneske, og ikke en fødselsdato.

 

_

Nominasjonen av Ada Hegerberg (25) handler ikke bare om Gullballen, Champions League-gull og hattricks, men om hvordan Hegerberg for alvor satte kvinnekampen på dagsorden da hun forlot det norske landslaget.

Hun ble møtt av hersketeknikker og personangrep da hun valgte å utfordre etablerte holdninger i Norges Fotballforbud og å sette seg selv og sin karriere først. Slik har hun sparket inn dører for kommende kvinnelige fotballspillere.

Hun spiller i dag for Olympique lyonnais i den franske eliteserien for kvinner.

Foto: Ivar W. Johansen

Ada Sofie Austegard (57) er stifter og leder av Stine Sofies Stiftelse. Sommeren 2000 opplevde hun det forferdeligste da datteren Stine Sofie ble drept i Baneheia. Hun opprettet i etterkant stiftelsen i datterens navn, og har siden viet tiden sin til kampen for barn som opplever vold og overgrep.

Takket være hennes enorme engasjement har stiftelsen blitt et stort og viktig ressurssenter for sårbare barn, og Austegard har blitt en landskjent talsperson som blir lyttet til når det gjelder å beskytte barn mot vold og overgrep.

Foto: Stian Herdal

Aisha Bigset (31) er gründeren bak Association Mpore Mama, som syr tøybind til jenter i Burundi. Bigsets mål er at flere jenter får fullføre utdanningen sin.

Burundi er rangert som et av verdens fattigste land, og mange har derfor ikke råd til hygieneprodukter – og mister skolegang på grunn av mensen. Bigset viser at én person kan utgjøre en stor forskjell.

Andrea Voll Voldum (25) er en av grunnleggerne av Vi tror deg-stiftelsen, og har siden 2016 vært åpen om voldtekt. Hennes åpenhet førte til en rekke demonstrasjoner for kvinners rettssikkerhet, og hun har vunnet flere priser for sitt aktivistarbeid – blant annet Jenteprisen fra Plan Norge.

Voldum har vært med på å gi mange voldtektsoverlevende en stemme, og bidrar til debatt om rettssikkerheten.

Anine Kierulf (46) er jurist og førsteamanuensis ved Det juridiske fakultet, UiO, med doktorgrad i rettsvitenskap om ytringsfrihet. Hun arbeider mest med konstitusjonelle spørsmål, menneskerettigheter og ytringsfrihet, og ble i 2015 tildelt årets Akademikerpris for sitt engasjement på feltet, samt Forskningsrådets formidlingspris for sin evne til å å forklare komplekse problemer på en enkel måte. Kjerulf er en uredd samfunnsdebattant som fronter faglig sterke, klare meninger, selv når debattene blir ubehagelige.

Anja Cecilie Solvik (47) er født i Kristiansund og bosatt i Asker. Hun startet folkebevegelsen Bunadsgeriljaen da fødeavdelingen i Kristiansund skulle legges ned.

Organisasjonen, hvor hun sitter som daglig leder, jobber for å bevare alle fødeavdelingen over hele landet, samt spre informasjon om hvordan fødselsomsorgen kan bedres for å øke tryggheten for alle fødende.

Foto: Odd Inge Teige

Anna Kathrine Eltvik (54) har jobbet i barnevernet i Bergen i mange år og er en av motorene bak Løvetannmarsjen. Organisasjonen jobber for å styrke barns rettsvern og organiserer markeringer over hele landet. Eltvik har et brennende engasjement for kvinnekampen, og har vært aktiv i Kvinneaktivistene i flere år. I Bergen er Anna en mange går til når de trenger hjelp, og hun beskrives av de som kjenner henne som en sann medsøster som står opp for alle de svake.

_

Anne-Berit Bølgen Halvorsen (67) er musikeren som tok Suzuki-metoden til Norge, som handler om å lære musikk gjennom lek. Hun har undervist i dette siden 1988, og har fostret opp mange anerkjente musikere. I Norge etablerte hun Suzukifiolinistene og Norsk Suzukiforbund, og var leder for begge til hun pensjonerte seg i 2020. Selv i pensjonisttilværelsen driver Halvorsen med litt undervisning, og hun jobber for øyeblikket med hele tre bøker. Halvorsen har alltid gjort sin egen vri på undervisning, og har vært en stor inspirasjon og en trygg kulturell havn for studentene sine. 

Foto: Ingrid Bølgen

Annemor Sundbø (72) er strikkeaktivist, faglærer og forfatter. Hun har løftet frem kunnskap om håndarbeidstradisjoner i norsk kultur siden hun var ung, og har Norges største strikkesamling av utvalgte utbrukte ullplagg. Sjoddifabrikken Torridal Tweed og Ulldynefabrikk har hun drevet i 25 år, hvor plaggene i tillegg til å bli brukt til gjenvinning av ullfiber, også har gitt grunnlag for forskning på reparasjon, gjenbruk og tradisjonarv. Sundbø har gitt ut en rekke bøker om strikkehistorie, og er statsstipendiat som første strikkeekspert i Norge. Hun har lenge vært forut for sin tid, og er et godt forbilde når det gjelder bærekraftig produksjon.

Foto: Astrid Snipsøyr

Asta Mitkija Balto (73) er tidligere professor, og har hele livet vært opptatt av å hele sårene koloniseringen har påført samene. Hun hører til den første generasjonen samiske kvinner som tok høyere utdanning, og har vært med på å bygge opp samisk skoleverk og forskning. Hun har blant annet vært rektor på Samisk høgskole og leder for Samisk utdanningsråd, og har hatt mange verv innenfor samisk og norsk utdanning. Balto har vært en viktig stemme, og fortsetter å forske på tradisjonell samisk barneoppdragelse, som ble «glemt» under koloniseringen. I 2018 ble hun kreert til æresdoktor hos World Indigenous Nations University for arbeidet sitt for samisk utdanning.

Astrid Nøklebye Heiberg var psykiater, sentral Høyre-politiker og evig feminist. Hun var blant annet leder for Høyrekvinners landsforening, og var et forbilde for kvinner i politikken. Hun kjempet hele veien for homofiles rettigheter, og arbeidet lenge for å avskaffe homofili som sykdomsdiagnose. Astrid var den første kvinnen som ble president i Norges Røde Kors og Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger. I tillegg var hun historiens eldste fast møtende stortingsrepresentant – en sterk avslutning på et meget aktivt liv.


Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen/Høyre

Benja Stig Fagerland (50) er en prisbelønnet internasjonal foredragsholder, universitetslektor og forfatter. Hun står bak SHEconomy, og var en av de første til å argumentere for at kvinner betyr business. Fagerland var likestillingsansvarlig i NHO og initierte programmet deres Female Future, og har i over 20 år løftet kvinner opp og frem. I 2012 ble hun anerkjent av Det europeiske institutt for kjønnslikestilling som en av Europas mest inspirerende kvinner og fikk prisen “Highly Commended” i the European Diversity Award. I Gyldendals sitatbok er hun sitert med sitatet: «Gjennom å løfte andre, løfter vi oss selv». Det sitatet lever hun etter.

Berit Ås (92) er en norsk sosialpsykolog og politiker. Hun var SVs første leder og stortingsrepresentant, og var professor i sosialpsykologi ved UiO frem til 1994. Arbeidet hennes omfatter blant annet studier av kvinnekultur og økonomi, og hun har øvd internasjonal innflytelse blant annet gjennom boka Kvinner i alle land … Håndbok i frigjøring, hvor hun presenterte de fem hersketeknikker. Hun er stifteren av Kvinner for fred og var også den sentrale drivkraften bak Norges første Kvinneuniversitet. Høsten 2020 ble Ås tildelt Folkets fredspris i Sverige. For tiden er hun aktuell i et prosjekt hos California State University om kvinner som bryter barrierer, som Norges aller første kvinnelige partileder.

Bernadette Kumar (56) er president for den den europeiske folkehelseorganisasjonens avdeling for migrasjon og etnisk minoritetshelse, og utdannet lege med doktorgrad i epidemiologi. Hun har arbeidet for Helsedirektoratet, UNICEF, WHO, WFP, Verdensbanken og Norad, i land over hele verden. Kumar er en foregangskvinne innen feltet migrasjon og helse, og hun arbeider med å redusere sosial ulikhet i helse både som leder i The Global Society on Migration, Ethnicity, Race and Health og som co-chair i organisasjonen Lancet Migration. Av de rundt henne beskrives hun som et fyrverkeri av engasjement, humor og omsorg.

Birgit Liodden (38) droppet ut av skolen som 16-åring, og er nå toppleder i shippingbransjen. Hun grunnla verdens første og ledende organisasjon for unge i shipping, og ble som 32-åring første kvinne i verden til å lede en global shippingmesse. Hun bygger nå opp og leder The Ocean Opportunity Lab, verdens første globale nettverk for grundere innen hav og fornybar energi, og samarbeider med aktører i hele verden om satsninger på kvinnelige grundere. Liodden har en unik evne til å formidle og inspirere, og hun er et levende bevis på at man selvsagt kan være både karrierekvinne og alenemor.

Birgit Skarstein (32) er idrettsutøver og samfunnsprofil, og med sine 11 VM-medaljer fra roing og langrenn er hun et fantastisk dyktig forbilde.

Skarstein ble lam fra livet og ned som 20-åring, og beviser gang på gang at det ikke er noen hindring.

Hun har gjort det lettere og bedre å være annerledes, og hun er med på å skape et inkluderende samfunn.


Foto: Balinz Cruz / Roforbundet

Brit Fuglevaag (81) er billedkunstner og kunstformidler, og hun har siden 1970-årene vært en av de mest sentrale personene i norsk kunstliv.

Hun debuterte på Høstutstillingen i 1965 og har siden den gang hatt enorm påvirkning på tekstilkunstens utvikling og posisjon i Norge.

Hun ble den første professoren i tekstil i Oslo, er hardtarbeidende og banebrytende, og verkene hennes oser av aktualitet.

Foto: Magne Ove Varsi

Brit-Agnes Sværi (59) har mer enn 20 års ledererfaring i svært mannsdominerte bransjer. I 2017 var det hun som tok initiativet til å starte bevegelsen Women’s March Norway, hvor hun fikk med seg flere tusen nordmenn til å marsjere for verdier som likestilling, mangfold, inkludering, klima og et bærekraftig miljø. Hun var også 1 av 8 kvinner som koordinerte alle de 200 marsjene over hele verden. Hun har lang erfaring med å styrke og fremme kvinner i næringslivet, og hun er mentor i sitt eget firma «Mobilizing Yourself» ved siden av jobben som kontraktssjef. Selv sier hun at hun ønsker å være den mentoren hun selv aldri har hatt.

Foto: Ingrid Godager

Camara Lundestad Joof (33) er en norsk-gambisk dramatiker, forfatter og scenekunstner. Arbeidet hennes tar i hovedsak for seg normkritikk, interseksjonalitet og dekolonisering, og er i stor grad dokumentarisk. Joof er tidligere husdramatiker på Dramatikkens Hus, og debuterte med boka Eg snakkar om det heile tida på Det norske samlaget i 2018. Verkene hennes er oppført i Sverige, Danmark, Norge, Italia og Tyskland. Joof er oppnevnt rådsmedlem i Norsk Kulturråd og leder Faglig utvalg for Scenekunst. Siden 2019 har hun vært fast helgekommentator i Dagbladet. I 2021 ble hun husdramatiker på Nationaltheatret.

Foto: Marin Håskjold

Camilla Lorentzen (33) er influenser og kroppsaktivist. Hun er dama bak emneknaggen #fitnok, og har også skrevet de to bøkene God Nok inspirasjonsguide og God nok med fitnokmetoden.

Hun jobber daglig for at folk skal være fornøyd med seg selv, akkurat som de er. Hun får ofte motstand for meningene sine, men fortsetter å prøve å skape sunne idealer.

 

Foto: Marius Tharaldsen

Camilla Stoltenberg (63) har vært direktør i Folkehelseinstituttet siden 2012, og har studert både sosiologi og medisin. Stoltenberg har vært en pionér for helsedata til fellesskapets beste, både moderniseringen av de sentrale helseregistrene og etableringen av MoBa-undersøkelsen. Det siste året har hun vært en uvurderlig bauta for det norske folket – hun har informert, opplyst og skapt tillit hos befolkningen. Åpenhet rundt FHIs faglige vurderinger, selv ved avvik fra regjeringens anbefalinger, sikret henne Flaviusprisen fra Norsk Presseforbund i september 2020.

Foto: Marius Tharaldsen

Chiku Ali (62) er lokalpolitiker, kulturarbeider og spesialkonsulent i Ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging i region Vest. Hun var tidligere integreringskonsulent i Bergen kommune i 10 år. I 1997 startet hun Internasjonale Barneleker ved Bergen Internasjonale kultursenter, hvor hun jobber hardt for å opprettholde pedagogiske kulturprogrammer for barn med ulik etnisitet. I 2006 mottok Ali Unni og Jon Dørsjøs minnepris fra Norge Kvinners Sanitetsforening for sitt arbeid mot diskriminering.

Foto: Bjørn Blomberg

Christine Marie Jentoft (32) er samfunnsdebattant og åpen transkvinne. Som 20-åring bestemte hun seg for å leve resten av livet som seg selv, og har i årene siden måttet tåle hatytringer og sjikane. Hun brenner for arbeidet sitt i Skeiv Ungdom og Foreningen FRI. Hun jobber aktivt for et bedre helsetilbud, like rettigheter og en bedre samtale om transrettigheter, og er et nødvendig og treffsikkert forbilde.

 

Foto: Hedda Marie Westlin

Deeyah Khan (43) er en norsk-pakistansk menneskerettighetsaktivist, redaktør og musiker, og hun er også en av vår tids mest innflytelsesrike dokumentarfilmskapere.

Dokumentarene hennes er kontroversielle, modige og hjerterå, og Khan møter ekstremister med en åpenhet og konstruktivitet som skaper dialog og forståelse i tilsynelatende umulige situasjoner. Hun har vunnet flere prestisjetunge priser for dokumentarene sine, og i 2020 mottok hun Fritt Ords Pris for hennes fryktløse og metodisk nyskapende dokumentarfilmer om ekstremisme.

Eileen Young Haga (40) var 25 år og nybakt mor da hun ble diagnostisert med hjertesykdommen hypertrofisk kardiomyopati. Hun tilbrakte mesteparten av 20- og 30-årene som alvorlig syk, og trodde ikke hun skulle få oppleve sin egen 40-årsdag. Både før og etter hun ble hjertetransplantert som 39-åring har Haga vært åpen og ærlig om hvordan det er å være ung og kronisk/alvorlig syk.

Hun har turt å utfordre det hun kaller «positivitetstyranniet», og snakket om akkurat hvor mørkt og vondt livet kan bli. Hun jobber for større åpenhet rundt både fysisk og psykisk sykdom, og ønsker også å være en ambassadør for organdonasjon.

Eli Haferkamp (66) er byggeleder i SWECO, et teknisk konsulentselskap innenfor ingeniørrådgivning, miljøteknologi og arkitektur.

Hun har vært banebrytende for kvinner i byggebransjen, og da spesielt innen teknisk byggeledelse hvor hun har sin spisskompetanse. Haferkamp hadde blant annet ansvar for de VVS- tekniske fagene på oppføringen av Stavanger konserthus, og beskrives av sine kolleger som en inspirerende og engasjerende leder som får alle til å spille på lag.

Elisabeth Piene (80) har viet livet sitt til kunsten og menneskene rundt seg. Som ung, nyutdannet organist fra Musikkhøyskolen ble også lidenskapen hennes for malerkunsten født. Døren i den lille leiligheten i Homansbyen var alltid åpen for venner, kunstnerspirer og mennesker som trengte et varmt måltid. Av venner beskrives Piene som kjapp i replikken, omsorgsfull og svært generøs. Selv om hun langt ifra har tjent seg rik på kunsten, har hun alltid overøst de rundt seg med gaver. Ved flere anledninger har hun donert store samlinger med malerier til norske fengsler og klinikker, i håp om å gi liv til de kalde veggene inne i institusjonene.

Elle Márjá Eira (37) er musiker, komponist, filmskaper, produsent og TV-programleder. Hun er et glimrende forbilde, spesielt i den samiske kulturen. I 2015 fikk hun «Arctic Talent»-stipendet, som er Nord-Norges største stipend, og i 2018 var hun en av seks artister som mottok GramArts-stipendet. Hun har en unik evne til å formidle personlige historier fra sin bakgrunn gjennom kunsten, og jobber nå med å utvikle en spillefilm i samarbeid med UP 2.0, et utviklingsprogram for filmskapere fra underrepresenterte grupper i norsk filmbransje.

Ellen M.O. Sigmond (85) er en pioner innen norsk geologisk vitenskap. Hun er i en alder av 85 fortsatt aktiv som kartleggende geolog, drar på feltarbeid og utgir geologiske kart.

Ellen representerer en generasjon der kvinner i liten grad hadde denne type stillinger, spesielt ikke om de også hadde barn. Hun er første kvinne som har blitt hedret med Brøggerprisen, Norsk Geologisk Forenings hederspris.

_

Emma Ellingsen (19) er influenser, modell og åpen transkvinne.

Til tross for sin unge alder har Ellingsen modig og offentlig banet vei for unge som sliter med kjønnsdysfori.

Hun kom ut som transperson da hun var ni år gammel, og deltok i dokumentarserien «Født i feil kropp», som for mange var livreddende.


Foto: Jakob Landvik

Eva Joly (77) er en norskfødt fransk politiker og tidligere forhørsdommer, som ofte har blitt omtalt som en av Frankrikes mest nådeløse og ubestikkelige korrupsjonsjegere. Som dommer har Joly risikert sitt eget liv for å konfrontere makten, blant annet når hun tok fatt i korrupsjon blant de aller mektigste selskapene i Frankrike. Hun har hevet seg over forsøk på å skandaliserte henne i offentligheten, og vi beundrer henne for hennes personlige og politiske mot, store engasjement, uselviskhet og utholdenhet.

Eva Rose (42) er fødselsfotograf og doula, og er kjent for sine ærlige og mektige bilder. Siden 90-tallet har hun hatt fotoutstilling, gitt ut bok, reist Norge rundt, donert bort 1000 bilder, laget dokumentar og fotografert over 200 fødsler.

Målet hennes har alltid vært å spre kunnskap om fødsler, så flere kan få den trygge opplevelsen de fortjener. Eva Rose er en ildsjel som står på hver eneste dag for gravide og fødendes rettigheter.

Grete Kaare Hovelsrud (64) er antropolog og polarforsker. Hun har høy status innen arktisk forskning, og drømte om polarekspedisjoner allerede som barn. Hun er nedpå, inspirerende og full av historier fra Øst-Grønland og Svalbard. Blant merittene hennes er leveranser til FNs klimapanel og Arktisk Råd, og hun er også den første kvinnelige presidenten i Norges vitenskapsakademi for polarforskning. Hovelsrud begynte å jobbe med klimaendringer lenge før vi andre hørte om det, og hun er en påminner om å følge interessen din, ikke trenden.

Gro Hammerseng-Edin (40) er tidligere håndballspiller, og var kaptein på landslaget i flere år. Hun har vist oss at man kan være ekstremt målbevisst i sin idrett, og samtidig inkludere andre. Hammerseng-Edin har vært en god leder uten å ha spisse albuer. Hun stod også fram som et forbilde for homofile da hun ble outet som lesbisk på direktesendt TV. Hennes reaksjon bidro til en etterlengtet normalisering av homofili i idretten.

 

Foto:
Mats Grimsæth

Gro Harlem Brundtland (81) var Norges første kvinnelige statsminister, og en pioner i politikken for kvinner landet rundt. Hun var statsminister i hele tre perioder. Brundtland var også den første kvinnelige lederen i Arbeiderpartiet, og er best kjent som «landsmoderen».

Hun har vunnet en rekke priser for sitt politiske arbeid, og ble i 2016 utnevnt til Æresmedlem av Norsk Kvinnesaksforening.


Foto:
Bernt Sønvisen/Arbeiderpartiet

Gro Nylander (78) er lege, dr. med og spesialist i fødselshjelp, kvinnesykdommer og medisinsk genetikk. Hun har vært aktiv feminist siden 70-tallet, og var blant annet den første lederen for Nasjonal kompetansetjeneste for amming ved Rikshospitalet. Hun var også overlege på kvinneklinikken der i flere tiår. Nylander har skrevet en rekke bøker om blant annet svangerskap, amming, fødsel, amming og små barn, og den nyeste boken hennes er Barnebarn! Glede og alvor fra 2020. I 2016 ble hun utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden for sin fremragende innsats for folkehelsen. I dag er hun styremedlem i Besteforeldrenes klimaaksjon.

Gry Aksnes (61) er doula, svangerskapsterapeut, kursholder og underviser. Hun er grunnleggeren av Doulaskolen, som utdanner fødselshjelpere, kursholdere og svangerskapsterapeuter. Studentene hennes beskriver henne som en kunnskapsrik og tålmodig doula som trygger den gravide, hjelper partnerne og jobber hardt for at de nyeste medlemmene i samfunnet skal bli tatt godt og trygt imot. Sine tre døtre fødte Gry naturlig i badekar hjemme. To av dem tok hun imot selv.

Foto: Kristin von Hirsch

Gun Hansen (57) er institusjonssjef for Thereses Hus, et krisesenter som tilbyr akuttopphold for kvinner i aktiv rus.

Hun beskrives av sine kolleger som en eksepsjonelt god mentor og leder, som setter sine kolleger og arbeidsplassen foran seg selv.
Hun gir de ansatte ansvar, oppmuntring og faglig vekst, og stoler på at de har det som trengs for å gjøre jobben. Gun kjemper både for beboerne og sine ansatte, og er en inspirasjon for de rundt seg.

Foto: Dröfn Grimsdottir

Guro Jabulisile Sibeko (45) er forfatter, slampoet, lektor og samfunnsdebattant. Hun er en tydelig stemme både i kampen mot rasisme og mot diskriminering av homofile, og har blant annet jobbet for juridisk likebehandling av barn av likekjønnede foreldre og for innføringen av en felles ekteskapslov. Sibeko har gitt ut flere bøker, både sakprosa og skjønnlitteratur. Høsten 2019 gav hun ut boka «Rasismens poetikk», hvor hun tar et oppgjør med den både den direkte og den ubevisste rasismen melaninrike ofte utsettes for. Hun holder også oppvisninger og forestillinger om temaet på skoler i hele landet.

Foto: Kari Skjær

Gyrid Gunnes (42) er feminist, teolog og forfatter.

Hun er kjent for sitt liberale syn på religion, og vant i 2002 Stjerneskuddprisen for sitt engasjement for unge skeive.

Gunnes kjemper også for å beholde dagens abortlov. Hun er en viktig stemme for kvinner og homofile innad i kirken, og fører an i kampen for likestilling i den norske kirke.

Hanne Lene Dahlgren (36) er en tidligere Google-analytiker som hoppet av karrieretoget for å redusere kjøttforbruket i Norge. I dag er hun kokebokforfatter, og kan kalle seg Norges største vegetarprofil. Hun jobber hardt for å motivere folk til å ha en mer klimavennlig diett, og å vise at vegetarmat kan være like god som mat med kjøtt. Hun ble nominert til Årets unge leder av E24 i tillegg til at hun vant Änglamarkprisen i 2019. Hanne Lene driver også den populære podcasten «En skikkelig digg fremtid» – en podcast om klima og fremtidens matglede.

Foto: Line Dammen

Helene Gallis (44) er sosialentreprenøren bak Nabolagshager, og jobber i krysningspunktet mellom entreprenørskap, medvirkning og bærekraft for å gjøre byene våre grønnere, mer sosiale og inkluderende. Målet hennes er en fremtid hvor alle jobber er grønne! Engasjementet hennes strekker seg fra globalt nivå innen FN og helt til nærmiljøet i Oslo, og Gallis mener at vi alle kan bidra til å skape positiv endring der vi er. Engasjementet for medmennesker er tydelig også på det personlige planet; da hun fikk brystkreft inviterte hun til “tafsefest” for at andre damer skulle få kjenne på hvordan kreftkuler kjennes ut.

Henriette Vasstrand (28) er bokser og dokumentarskaper. I 2013 ble hun overkjørt av en buss, men i 2018 klarte hun likevel å bli norgesmester i boksing.
I NRK-serien «Krigerhjerte» har hun satt lys på rusavhengiges kamp ut av rusen.
Vasstrand bruker seg selv og formidler egne erfaringer med rus, overgrep og selvmordsforsøk for å hjelpe andre, og hun var en av finalistene til Tara-prisen Årets modigste kvinne 2020.

_

Hildegunn T. Blindheim (53) er direktør for klima og miljø i Norsk olje og gass.
Hun er opptatt av at unge jenter skal ta utradisjonelle studievalg, og har selv hovedfag innen atmosfærefysikk og dobbel bachelor i astrofysikk og meteorologi. Blindheim har de ti siste årene kjempet i en mannsdominert og konservativ bransje for å få næringen til å sette seg ambisiøse klimamål.
Hun stiller uredd opp i debatter, og er opptatt av å løfte frem andre damer i fagfeltet.

Ina Christel Johannessen (61) er danser og koreograf, og hun er kunstnerisk leder av kompaniet Zero Visibility Corp. Hun er ansett som en av verdens mest ettertraktede innenfor sitt felt, og har reist jorda rundt i jobbsammenheng. Johannesen har hatt fokus på sterke kvinneskikkelser i sitt arbeid, og hatt flere ledende kunstneriske kvinner med i teamet. Arbeidene hennes er preget av høyt energinivå i det fysiske bevegelsesmaterialet, kombinert med poetiske og ofte teatrale elementer.

Foto: Nora Angeltveit

Ingebjørg Mæland (62) er leder av UngInvest AIB, som er et læringstilbud for ungdom som ikke trives i vanlig videregående skole. Hun har viet hele sin karriere til vanskeligstilt ungdom, og møter alltid de unge med entusiasme og interesse. Mæland ser styrke fremfor svakheter, og ivrer for at alle unge skal kunne bli møtt på en god måte og finne sin vei gjennom utdanningssystemet. Hun er også svært opptatt av relasjonell ledelse, med vekt på styrkebaserte prosesser som involverer alle og bygger ønsket kultur og resultater.

Ingeborg Moræus Hanssen (82) er forfatter, samfunnsdebattant og tidligere kinosjef i Oslo. Hun er mangeårig forkjemper for et samfunn som respekterer sine eldre innbyggere, og har siden hun gikk av som kinosjef skrevet hele fem bøker med temaer knyttet til alderdom og alderdomskultur. Hun ble i 1988 utnevnt til ridder av den franske Ordenen for kunst og litteratur, og har lenge vært en kvinnelig lederpioner i mannstunge bransjer.

 

Ingeborg Senneset (35) er journalist og samfunnsdebattant, og hun er en folkekjær ambassadør for opplysning, medmenneskelighet og kritisk tenkning i media. Senneset er et forbilde for mennesker i alle aldre, kanskje spesielt sårbare unge, de som faller lett utenfor, psykisk syke og ensomme. Hun har tatt harde debatter og jobber utrettelig for å få flere kvinner, unge og minoriteter inn i diskusjonene. Hun har også åpnet seg om skammen og kampen mot sin egen kropp i boka Anorektisk, en bok hun skrev for å øke kunnskapen og innsikten i norsk psykiatri.

Foto: Kristoffer Myhre

Ingeborg Sætre (65) er postdronningen, og hun har vært en foregangskvinne og rollemodell i fagbevegelsen.

Hun startet karrieren sin i skranken på et postkontor i ungdommen, og ble senere valgt som tillitsvalgt inn i fagforeningen. I Postkom ledet hun lønnsoppgjørene med et glødende engasjement. Hun var også president for UNI Europa Post & Logistics i flere år, og avsluttet sin karriere som president for UNI World Post & Logistics. Det er ikke mange som kan skryte på seg å være verdenstillitsvalgt!

Julie Hole (36) er lærer, aktivist og influenser, og hun har blitt ansiktet utad for kvinner med inkontinens.

Det skulle ta flere år før Hole gikk til legen med lekkasjeproblemene hun fikk etter første fødsel. Modig og ærlig har hun delt alt uten filter, fra første konsultasjon til gjennomført TVT-operasjon. Slik har hun inspirert hundrevis av kvinner til å tørre å søke hjelp med noe svært mange får oppleve etter fødsel.

June Holm (29) ble kjent da hun var med og startet Vi tror deg-stiftelsen. Stiftelsen jobber for voldtektsutsatte, og Holm har selv vært åpen om at hun er blitt voldtatt.

Hun er i dag tekstforfatter og foredragsholder, og i podcasten Vi tror deg forteller både hun og andre utsatte sin historie. Dette har hjulpet veldig mange med å ikke føle seg alene, og å plassere skylden der den hører hjemme. Dette er enormt viktig arbeid, både fordi det hjelper de altfor mange som utsettes for voldtekt, men også fordi hun stadig setter temaet på dagsorden og bidrar til holdningsendring i samfunnet.

Karen O’Brien (57) er en internasjonalt anerkjent og prisbelønt ekspert på klima og endring, og hun er professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved UiO. Hun fokuserer på hvor viktig hvert enkelt menneske er for systemendring, uansett om det gjelder klima, menneskerettigheter eller andre ting som har med mennesker, kultur, miljø og samfunn å gjøre. Gjennom cCHANGE har hun også tatt steget ut av det akademiske, for å skape endring gjennom et samarbeid som går på tvers av mennesker, plattformer, bakgrunn og fag. Med sitt store engasjement inspirerer O’Brien både studenter, kollegaer og lekfolk.

Kim Friele (85) har vært den fremste forkjemperen for homofiles rettigheter i Norge helt siden slutten av 50-tallet. Hennes arbeid bidro sterkt til at homofiles rettigheter ble tatt inn i norsk lov. I 1978 mottok hun Fritt Ords pris for sitt likestillingsarbeid. I 1994 mottok hun Humanistprisen, og hun ble i 2000 utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. I en alder av 85 er hun fremdeles en viktig stemme i den homopolitiske debatten og et stort forbilde for både streite og skeive når det kommer til aksept, likestilling og det å stå opp for det man tror på.

Foto: Reidar Engesbak / BLIKK

Kari Winge Onstad var en fest av en dame helt til hun døde i mars 2020. Hun var skuespiller både i film og teater, lærer ved Nordisk Institutt for Scene og Studio og en anerkjent DJ.

Onstad gikk under navnet «DJ Grandma», og var et perfekt eksempel på hvordan eldes som et fyrverkeri. Hun har spilt roller på scener over hele Norge, blant annet Den Nationale Scene, Radioteatret og Fjernsynsteatret.

Kirsten Sødal (86) var lærer for barneskolen og lærerstudenter, er forfatter og har satt opp teaterforestillinger. Alt dette startet hun med i en tid hvor de fleste kvinner var husmødre. Hun har alltid satt spørsmålstegn ved sannhetene som samfunnet rundt henne har bestemt, og meldte seg ut av kirkesamfunnet i protest mot at kvinnene ikke hadde stemmerett. Gjennom teateret har hun gitt plass til barn og unge, og satt fokus på naturvern. I dag sitter 86-åringen fremdeles ved datamaskinen og skriver!

Kristin Halvorsen (60) var Norges første kvinnelige finansminister, og den første som ledet et parti til venstre for Arbeiderpartiet i regjering.

I den rødgrønne regjeringen loset Kristin Halvorsen landet trygt gjennom finanskrisen, og hun har mye av æren for at vi oppnådde full barnehagedekning i Norge. Hun har vært et sterkt politisk forbilde på venstresida i norsk politikk, og hun er nå direktør for CICERO Senter for klimaforskning.

_

Kristin Lund (62) er pensjonert generalmajor, har vært generalinspektør for Heimevernet og styrkesjef for FN-styrken UNFICYP.

Lund var den første kvinnelige styrkesjefen i en av FNs fredsbevarende styrker, og den andre kvinnen som ble utnevnt som offiser på admiral- og generalnivå.

Hun har vært og er et viktig forbilde for kvinner i en ellers mannsdominert bransje.

_

Kristin Storrusten (35) er forfatter og poet. Hun viser gjennom pennen at det er lov å være seg selv, selv i alt det vonde. Hun har vært åpen om fødseldepresjon og følelseslivet i barselperioden, blant annet med diktbøkene Barsel fra 2017 og Det største i livet fra 2021. Hun er en støtte for mange i vanskelige perioder, og beskrives av de som kjenner henne som en glede i frustrerte øyeblikk og en inspirasjon på glade dager.


Foto:
Heidi Furre

Kristina Quintano (45), også kjent som Budbringeren fra Helvete, har de siste årene reist rundt i verden og dokumentert grove humanitære overgrep mot flyktninger. Hun er utdannet lærer, men da det ble vanskelig å kombinere fast jobb med å være frivillig hjelpearbeider, valgte hun det siste. Gjennom artikler, bilder, videoer og foredrag viser hun omverden hva som skjer i Middelhavet, samtidig som hun driver et forlag hvor overskuddet går til hjelpeprosjekter hun driver på Malta. I mars ble hun den første vinneren av Samtidenprisen for sitt engasjement.

Lan Marie Nguyen Berg (33) er politiker og byråd for miljø og samferdsel i Oslo. Hun var med å starte bloggkollektivet Grønne jenter, og hun har en mastergrad fra Senter for utvikling og miljø ved UiO. Berg sa i 2014 ja til å stå på bystyrelista til MDG, og endte som førstekandidat i det som skulle bli et brakvalg for partiet. I politikken har hun måttet tåle usaklig kritikk og hets for sitt kjønn, sin etnisitet og sine grønne meninger, noe som har gjort at mange har fått øynene opp for hva det kan kreve av kvinner og minoriteter å delta i politikken.

Foto: Sturlason

Letizia Jaccheri (56) er informatiker og professor ved Institutt for datateknologi og informatikk ved NTNU i Trondheim. Hun er mentor og forbilde for unge kvinner i de tidlige stadiene av sin karriere i akademia, spesielt innen datavitenskap, og driver med viktig arbeid for kjønnsbalanse i akademia. Letizia leder prosjektet «IDUN – fra PhD til professor», som har som mål å øke antallet kvinnelige forskere i toppstillinger ved NTNUs IE-fakultetet. Hun er også leder i Women in Informatics Research and Education Group og styreleder for det Europeiske Nettverket for Kjønnsbalanse i Informatikk.

Lindis Hurum (49) er nødhjelpskoordinator for Leger uten grenser. I en alder av 35 valgte hun å endre retning, etter å ha jobbet 10 år som TV-produsent. Hun har siden drevet med hjelpearbeid i store katastrofer og glemte kriser, drevet sjukehus for ebolarammede i Liberia og reddet båtflyktninger i Hellas. Hurum er for et forbilde og en inspirasjon for mange med sin modige tilstedeværelse i verdens glemte og ofte konfliktfylte kroker, og er en tydelig stemme for å løfte blikket ut av vår egen andedam. Hun tok en mastergrad innen katastrofehåndtering i voksen alder, og hennes mantra er «det er ingen de andre, det er bare oss.”
Foto: Morten Rakke

Linn Stalsberg (49) er forfatter, skribent og sosiolog – og den revolusjonerende kvinnen bak ordet «tidsklemma». Hun har sisten 2002 hatt faste spalter i blant annet Klassekampen og Vårt Land, og skriver i dag for Dagsavisen og Agenda Magasin. Stalsberg har i hele karrieren kjempet kvinnekampen som sakprosaforfatter, med et nødvendig kritisk blikk på etablerte samfunnsstrukturer. I 2019 ga hun ut boken Det er nok nå. Hvordan nyliberalismen ødelegger mennesker og natur.

Louise Kathrine Dedichen (56) er en foregangskvinne innenfor det norske forsvaret. Da hun som første kvinne ble utnevnt til kontreadmiral i 2008, valgte en av de andre kandidatene å gå til rettsak da han følte seg forbigått. Saken gikk helt til Høyesterett, hvor de slo fast at Dedichen var den best kvalifiserte til stillingen. I 2019 ble hun utnevnt til viseadmiral og sjef for den norske militærmisjonen i Brussel, og hun ble med det den første kvinnen i NATO på dette nivået militært.

Foto: Forsvaret/Torbjørn Kjosvold

Lubna Mehdi (28) er barnevernspedagog, og jobber som tegnspråkrådgiver. Hun er selv døv, og som muslimsk innvandrerkvinne har hun opplevd mange former for diskriminering.

Hun har selv følt at hun manglet forbilder å se opp til, men ble i 2016 selv kåret til Årets forbilde av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Hun kjemper for å gi barn og unge like muligheter til å delta i samfunnet uavhengig av funksjonsevne og kulturell bakgrunn.

_

Mari Boine er en legende innen samisk musikk og en stor inspirasjonskilde for yngre samiske artister. Sammen med musikerne sine har hun skapt sin egen musikalske stil med bruk av elementer fra blant annet tradisjonell joik og samisk musikk, pop, rock, jazz og salmesang. Gjennom musikken har hun tatt et kraftig oppgjør med sitt eget oppvekstmiljø og det norske samfunnets overgrep mot samene. Hun har høstet stor internasjonal anerkjennelse, og har blant annet mottatt flere Spellemannpriser, Nordisk Råds Musikkpris, Ole Vig-prisen og Nordisk sameråds ærespris for arbeidet sitt.

Foto: Gregor Hohenberg

Maria Mena (34) er en prisbelønt musiker og artist. Hun er også kjent for å være åpen om vanskelige temaer som psykisk helse, spiseforstyrrelser og rasisme, og var en av dem som sto i bresjen da BLM-bevegelsen kom til Norge.

Hun har vunnet både Spellemannprisen, Edvard-prisen og Norsk Kulturråds Ærespris for musikken sin, som treffer dypt i hjerterota.

 

Foto: Vegard Breie/TV 2

Marie Simonsen (58) er journalist og politisk kommentator i Dagbladet, hvor hun også har vært politisk redaktør.

Hun har kommet helskinnet gjennom mange stormer, og har markert seg med sterke meninger om politikk og likestilling. Hun har fått KILDENs journalistpris for å ha synliggjort og popularisert kjønnsforskningen, og er en tydelig stemme i samfunnsdebatten.

 

Foto: Dagbladet

Marion Torrissen (40) startet på drømmestudiet sitt i en alder av 36 år – etter å ha bært på drømmen om å bli psykolog i 20 år. Som 3-barnsmor kom hun endelig inn på profesjonsstudiet, hvor hun først var den eneste studenten med barn.

Til tross for en travel foreldrehverdag elsker Torrisen å dykke ned i faget sitt, og hun har bevist for seg selv og oss andre at det aldri er for sent å satse på det man virkelig vil.

Forfatter og journalist Marta Breen (44) har satt et stort utropstegn bak feminismen i Norge, og også skapt grobunn for feminisme i mindre likestilte land gjennom foredrag og bokturnéer rundt i verden. Flere av bøkene hennes er blitt oversatt til en rekke språk, og hun er en av foregangspersonene for den moderne feminismen her i landet. Hun har markert seg gjennom utallige foredrag og en rekke bokutgivelser og artikler, og mange har nok fått en aha-opplevelse etter å ha lest eller hørt Breen vise fram de diskriminerende strukturene i alt fra språk til politiske beslutninger.

Martha Otte (69) er kvinnen som brakte verden til Tromsø. Hun gikk av som festival- og programsjef for Tromsø Internasjonale Filmfestival i 2020, etter 15 år i vervet.

Hun har også vært styreleder i Norsk Filmklubbforbund, og ble i 2014 tildelt Troms fylkeskommunes kulturpris. Otte omtales som en bauta i norsk kulturliv, og tilbringer pensjonisttilværelsen i platesjappa Backbeat, som hun driver sammen med sin mann.

Merete Buljo (54) er Chief Digital Officer i en av Frankrikes største bankgrupper. Hun jobber aktivt med å fremme kvinner i næringslivet, og har grunnlagt «Digital Ladies & Allies», en «Do-Tank» som fremmer kvinner og mangfold i Tech. Som yrkesaktiv mamma i lederposisjon satte Buljo tidlig som mål å bringe norske verdier til fransk bedriftskultur, med tillit og dugnadsånd i sentrum. Buljo har et genuint engasjement for sitt felt, og har oppnådd internasjonal anerkjennelse for arbeidet sitt.

Mia Landsem (24) er «etisk» hacker, forfatter og samfunnsdebattant. Hun tar opp kampen som få andre tør, og jobber for å bekjempe ulovlig spredning av nakenbilder og seksuelle overgrep mot barn på nett. Hun jakter på en tryggere hverdag for spesielt unge kvinner, og kjemper mot alvorlige brudd på tillit og intimsoner. Hennes kunnskap om trygg tilstedeværelse på nett er helt uvurderlig, og arbeidet hennes har blant annet sikret henne Plan Norges Jentepris i 2018 og tittelen som “Årets Veiviser” i 2019.

Moira Eknes (60) jobber som seniorrådgiver i CARE.

For 30 år siden reiste hun til Niger for å plante trær gjennom organisasjonen, men det viste seg raskt at kvinnene hun jobbet med ikke ville plante trær. De ville heller tjene penger slik at de kunne skape seg et bedre liv. Sammen med kvinnene utviklet Eknes en spare- og lånemetode som i dag brukes av over 40 organisasjoner og har hjulpet millioner av mennesker ut av fattigdom.

Nina Jensen (45) er marinbiolog og leder av REV Ocean, og tidligere generalsekretær i WWF. Hun jobber fryktløst med å redde liv i havet, men har også inspirert og trøstet mange ved å være åpen om sorg og tap. Hun tok kampen mot hjernekreft til et nytt nivå etter at samboeren hennes døde av sykdommen, og har bidratt til å få på plass en ny ekspertgruppe for hjernekreft. Hun har også vært en rollemodell mot polarisering, i og med at hun har frontet sitt nære forhold til søsteren Siv Jensen og vært åpen om at de ikke ser likt på alle klimaspørsmål.

Norun Haugen (30) er dama som viste oss hvordan griser blir behandlet på flere norske gårder. Hun tilbrakte fem år «undercover» i kjøttindustrien, og funnene ble vist i Brennpunkt-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» i 2019. Haugen mottok senere Fritt Ords Honnør-pris for dokumentaren, og arbeidet hennes har vært en solid øyeåpner for mange. I dag jobber hun fulltid for å bedre dyrevelferden til landbruksdyrene gjennom blant annet politisk arbeid, kunnskapsformidling, foredrag og graveprosjekter.

Oddveig Lien er snart 88 år gammel,
og fremdeles en aktiv orienteringsløper.

Senest i fjor sommer deltok hun i en orienteringskonkurranse, og håper på en gjentakelse i år 2021.

Lien er en stor inspirasjon,
og et godt eksempel på at det ikke haster å prestere.

Olaug Nilssen (43) er forfatter og dramatiker, og er kåret til en av Norges ti viktigste unge forfattere. Hun mottok nylig Fritt ord-prisen i 2021 for å ha «belyst samfunnssituasjonen og ytringskulturen for funksjonshemmede i Norge». Nilssen tar opp viktige og ofte tabubelagte temaer i bøkene sine, og fokuserer tungt på kvinnelige karakterer, morsrollen og samfunnet. Hennes siste utgivelse var romanen Yt etter evne, få etter behov som kom i 2020, og for den vant hun P2-lytternes romanpris og ble nominert til Ungdommens kritikerpris, Bokhandlerprisen og Brageprisen.

Pia Maria Roll (50) er scenekunstner og politisk aktivist, og hun er mest kjent som regissør av teaterstykket «Ways of Seeing».

Hun har vunnet flere priser for sine banebrytende forestillinger, og er et forbilde for mange innen kunsten. Temaene er ofte maktnettverk i norsk innvandrings-, overvåknings- og militærpolitikk.

Rachel Eapen Paul (71) er filosof, kriminolog og bistandsarbeider. Hun har bakgrunn fra Krisesenteret i Oslo, Likestillings- og diskrimineringsombudet, Likestillingssenteret og Barne- og familiedepartementet med ansvar knyttet til kvinner, likestilling, kjønnsbasert vold og menneskehandel. Rachel stiller alltid opp med sin kunnskap og kompetanse for kvinnebevegelsen og har vært en viktig pådriver for å få Norges kvinnelobby opp og stå. I 2018 ble hun valgt til medlem av Europarådets ekspertgruppe mot vold mot kvinner og vold i nære relasjoner (GREVIO) som overvåker Istanbul-konvensjonen.

«Teatermamma» Ragnhild Karambo Arntsen (38) er grunnleggeren av Sjiraffen Kultursenter – og har drevet med tilrettelagt teater i 22 år.

Hun er i dag daglig leder på senteret, som er et spesialtilbud for barn, ungdom og voksne med funksjonsvariasjoner fra hele Trøndelag. Hun beskrives av de rundt henne som et raust og inspirerende menneske og en viktig drivkraft i lokalsamfunnet.

_

Reidun Mellem (90) er forfatter, og hun skriver elegant og brutalt om kvensk historie, læstadianisme og krigstiden med evakueringsdramaet i nord. Hun har også vært leder i Norske Kveners Forbund, Ruijan Kveeniliitto, i to perioder. Hun beskrives som en av de viktigste forkjemperne for kvener og en uslitelig lederskikkelse. Hun er også en av dem som står bak Kvendrakten, og den som sørget for at den ble inkludert i “bunads-bibelen”.


Foto:
Åge Mellem

Rigmor Flaaen Licius (50) har hele livet ønsket å starte et kunstgalleri. I fjor oppfylte hun endelig drømmen sin, og viser at det aldri er for sent å satse på noe du brenner for.

Samtidig som hun jobbet 80% i kommunen, tok hun over et gammelt bakeri. I dag er det et galleri ved navn «Det Øde Galleri og Skaperi», og Licius har
arrangert suksessfulle utstillinger, workshops og kurs til tross for situasjonen vi er i.

Safia Abdi Haase (61) er sykepleier, og har kjempet et helt liv mot kjønnslemlestelse. I 2014 ble hun utnevnt av Kongen til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sitt arbeid med kvinner og barns livsvilkår, og i 2016 ble hun tildelt «Margarette Golding Award» for sitt arbeid for kvinnehelse. Haase var med på å lage regjeringens Handlingsplan mot kjønnslemlestelse, og hun betegnes som en ambassadør i kampen mot vold mot kvinnekroppen. Arbeidet hennes har gitt henne flere priser, senest i år da hun som første kvinne mottok Ikkevoldsprisen.

Foto: Plan International Norge

Sheila Barth Stanford (46) er den sjakkspilleren i Norge som har spilt flest landskamper, og hun har vist at såkalt “kvinnesjakk” bare er sjakk. Barth Stanford har startet og ledet flere sjakk-initiativer for kvinner, som Jentebrigaden og Nordic Queen. Hun har siden 80-tallet vært blant de viktigste forbildene i norsk sjakk, både for kvinner og menn. Hun har banet vei i det som fremdeles er en ekstremt mannsdominert sport, og tar kampen for at flere jenter skal kunne ta del i det som har blitt hennes livslange lidenskap. 

Foto: Linda Fagerli Sæthren

Sofie Høgestøl (35) er jurist, forsker og regnes som en av landets fremste USA-eksperter.

Hun er en dyktig, aktiv og engasjerende fagperson, og er også en av de mest synlige unge, kvinnelige forskerne som deltar i det offentlige ordskiftet. Hun viser et enormt engasjement i et miljø som ofte er dominert av menn, og skapte blant annet stor begeistring blant seerne da hun var med i den amerikanske valgsendingen til NRK.

Foto:
Kristoffer Myhre

Stine Reksten (26) opplevde i ung alder gjentatte overgrep av en voksen mann hun stolte på. Både politiet og barnevernet sviktet.

Som voksen tok hun opp kampen, samlet bevis og fikk felt sin egen overgriper.

Hun har stått frem om det aller vanskeligste, og har vært et utrolig sterkt forbilde i kampen hun fortsatt kjemper. Det krever mye å være åpen, og Reksten er en stor inspirasjon for mange.

_

Sumaya Jirde Ali (24) er en norsk-somalisk debattant, poet og forfatter som de siste årene har etablert seg som en av de viktigste stemmene i sin generasjon. Hun tok steget inn i samfunnsdebatten i 2016, da hun etterlyste et større mangfold i det offentlige rom, og har allerede gitt ut fire bøker. Til tross for at hun har mottatt hets og alvorlige trusler, fortsetter hun å utfordre og bygge broer i den norske debatten. Denne standhaftigheten sørget blant annet for at hun ble tildelt Den norske Forfatterforenings Ytringsfrihetspris for 2018.

Foto: Gry Kristiansdatter

Sunniva Andreassen (31) er en av kvinnene som har stått fremst i #metoo-opprøret i Norge, etter at hun varslet om Trond Giske og valgte å stå fram med fullt navn, selv om det medførte store personlige omkostninger.

Hun har tatt debatten om seksuell trakassering også i etterkant av varselet, og er en blitt et ansikt for varslere og for de som blir utsatt for seksuell trakassering av folk i maktposisjoner. 

Foto:
Vidar Dons Lindrupsen

Susanne Kaluza (39) har markert seg som en beintøff og handlekraftig samfunnsdebattant. Hun tok opp kampen mot legers reservasjonsrett i 2014, noe som kulminerte i et 8. marstog med 10 000 oppmøtte bare i Oslo. Hun har ført kamp mot kroppspress i media og blant influensere, blant annet ved å etablere Sunn fornuft-plakaten, og som redaktør i Kvinneguiden startet hun kampanjen #kvinnerinn for å øke kvinneandelen i lokalpolitikken. Hun har gitt ut flere bøker, og som direktør ved Litteraturhuset løfter hun stadig frem viktige feministiske stemmer og debatter. 

Foto: Agnete Brun 

Tale Maria Krohn Engvik (41) er utdannet helsesykepleier, grunnlegger av Helsesista AS, foredragsholder og forfatter. I tillegg bruker hun mye tid på sosiale medier, der hun gir informasjon og råd til ungdom i sin rolle som «Helsesista». Hennes hjertesaker er å styrke psykisk helse, forebygge selvmord, vold og seksuelle overgrep. Hun er en viktig voksenperson i møte med barn og unge, og hun tør å være de unges stemme i samfunnsdebatten. 

Hun har mottatt 12 priser for sitt uvurderlige arbeid, blant dem Redd Barnas Rettighetspris og Tabuprisen fra Rådet for psykisk helse

Talina Skogseth (56) er teaterprodusent og skuespiller, med hele 120 forestillinger bak seg. Hun har gjennom hele sitt liv vært produsent i en bransje med nesten bare menn.

Skogseth har opplevd stor sorg, men har likevel alltid overøst menneskene rundt seg med nestekjærlighet, latter og glede. Som alenemamma med flere produksjoner årlig, har ikke livets kabal alltid vært enkel å få til å gå opp. Allikevel står Skogseth på i medgang og motgang – også i den tøffe tiden kulturbransjen nå er inne i.

_

Toril Moi (67) er professor ved Duke University i North Carolina, og foreleser blant annet i feminisme, filosofi og litteratur.

Hun har skrevet en rekke bøker om feministisk teori, litteraturteori, og dagligspråkfilosofi, og flere av bøkene er pensum på universiteter over hele verden. I 2019 ble hun kreert til æresdoktor ved UiB for sine briljante og skarpe kommentarer til temaer som kjønn, sjangre og talehandlinger. Moi er også fast spaltist i Morgenbladet, hvor hun skriver om feminisme, litteratur og kultur.

Veronica Fjeld (40) er influenser og kroppsaktivist, og er best kjent som Yummymummy. Hun har skrevet en bok om kroppspositivisme, og tar stadig brutale oppgjør med skjønnhetsbransjen. Hun har hatt et «one woman show», beskriver seg selv som en “bollespisende tobarnsmor uten botox” og er et herlig tilskudd på Internett. Under Vixen Awards 2019 ble hun nominert i kategoriene «Folkets favoritt» og «Årets Influencer: Livsstil», og hun ble også nominert til Jenteprisen i 2020.

Turi Gramstad Oliver (83) er keramiker, kunsthåndverker og billedkunstner. Hun ble i 2019 utnevnt til ridder av 1. klasse, St. Olavs Orden, for sin innsats som industridesigner for Figgjo. Turi Gramstad Oliver er en av landets mest folkekjære formgivere.

Hun står bak navnet Turi-design, som var et begrep på Figgjo under 1960/70-tallet. Hun er fortsatt aktiv som kunstner, med eget atelier i Sandnes sentrum.

Vibeke Andrea Sefland (47) er eventyrer og en av verdens beste klatrere. Hun har besteget alle de høyeste fjell på alle de syv kontinentene, og hun satte verdensrekord da hun besteg både Mount Everest og Lhotse på en uke. Hun skrev verdenshistorie da hun guidet Afghanistans første kvinne til toppen av det høyeste fjellet i Afghanistan, og var gjennom det også med på å hjelpe kvinnekampen i et krigsherjet land. Sefland har i tillegg arbeidet med bistand både for Forsvaret og FN.

_

Vivian Norstrand (50) er lektor og lokalpolitiker.

Hun tok lektorutdanning, spesialpedagogikk og flere kurs etter fylte 40 år, og hun er i dag en høyt utdannet kvinne med uante jobbmuligheter – og fem barn.

Norstrand er også en engasjert lokalpolitiker, og har ledet flere prosjekter i Malawi gjennom Fredskorpset. Mottoet hennes er “studer til du dør, det er alltid noe nytt å lære”.

Yvonne Dolonen (50) er sexolog og jobber på Sunnaas sykehus. På Sunnaas arrangerer hun ukentlig sexkafé, og veileder pasienter med ulike skader og sykdommer til et godt sexliv.

Dolonen sitter selv i rullestol etter en ryggmargsskade hun fikk tidlig i 20-årene. De rundt henne kjenner henne som raus og fordomsfri dame, og hun er et friskt pust og en inspirerende rollemodell for de som møter henne.

_

Zanele Baqwa (72) er forfatter, og hun er tidligere lege og psykiater ved blant annet Ullevål og Lovisenberg. Hun flyktet fra Sør-Afrika til Vinstra som 17-åring, og har brukt hele livet på å hjelpe de svakeste. Baqwa dro i voksen alder tilbake til det nye Sør-Afrika, hvor hun i 8 år hjalp til med å bygge opp det psykiatriske hjelpeapparatet. Hun er et prakteksempel på noen som har klart å kombinere karriere og familieliv, da hun i tillegg til et svært aktivt yrkesliv har oppdratt fem barn alene. Alderen har heller aldri stoppet henne – i 2019 ble hun skuespiller og i 2020 ga hun ut sine memoarer.