Slik tenner vi
Publisert:

Hva som former tenningsmønsteret vårt, er ulikt fra person til person.
Dette kan vi lese om i saken Full tenning i ALTSÅ utgave 9, høst 2021.

– Lyst øker med forventningen om noe nytelsesfullt, sier Sidsel Schaller i den saken. Hun er spesialist i klinisk psykologi og sexologi ved UiO.

Hun forklarer også at tenningsmønsteret vårt er nokså stabilt fra tidlig i tenårene. For noen er det lukt eller synet av noe spesielt som skaper tenning, andre kan tenne på lyder eller berøring, eller noe annet.

I saken kan vi også lese om en teori som går ut på at tenning ligger nedarvet i oss etter mange tusen års erfaring med hva mennesker har hatt positive assosiasjoner til. Som blonder. Fordi dette kan minne om mønstre i naturen, som snøkrystaller eller bladverk for eksempel. Også det å ligge inntil pelsverk er dypt forankret i mennesker, påpeker Elsa Almås, som er professor i sexologi ved Grimstad Medisinsk-Psykologisk-Allmenn-Terapeutisk Institutt.

Både Schaller og Almås mener det er lurt å bli oppmerksom på eget tenningsmønster, og at dette kan gi lettere tilgang på egen lyst.

– Få seksualiteten til å bli en naturlig del av hverdagen ved å tenke positivt på seksualitet og erotikk, snakke positivt, og først og fremst kjenne etter hva som skjer i kroppen din! For gutter og menn er det enklere; De har denne penisen som blir stiv og snakker et tydelig språk. Kvinner må kjenne mer etter, fordi seksuelle responser skjer inni kroppen. Derfor bruker kvinner ofte lengre tid på å få tak i kåtheten sin, sier Almås i denne saken.

Mer om hva de to ekspertene sier om tenning, porno og endring av tenningsmønstre, kan du lese om i utgave 9. For å bestille denne utgaven, gå inn i nettbutikken vår her.