
(+) Stor guide til kvinnedagen
Kulturguide – 8. mars-spesial:
Sjekk ut ALTSÅs guide til kvinnedagen! Forbered deg til markeringen i Oslo eller plukk med deg nyttige kulturtips uavhengig av hvor du befinner deg i landet.
Tekst: Frida Andersen
Obs! Bla deg ned for å finne en kronologisk rundttur av frokostseminar, panelsamtaler, quiz, DJs og annen snacks i Oslo.
Fersk musikk

Sliteneliten med nytt album
Hva: «Me kan’kje sei nei te da som e bedre». Albumslipp
Hvem: Sliteneliten
Når: 8. mars
Som et bidrag til den politiske diskusjonen på kvinnedagen, slipper Sliteneliten sitt andre album «Me kan’kje sei nei te da som e bedre». Det feministiske bandet har en kvinnetung produksjon både foran og bak scenen. De beskriver albumet som «eit musikalsk 1. mai-tog, med parolar som «nei til gruvedumping i fjordane» og «ja til sekstimers arbeidsdag»». Musikerne er setter lys på betente temaer med glimt i øyet. Tekstene har en dramatisk ærlig fremtoning, fremført akkurat passe ironisk. Nå i mars drar de ut på norgesturné. Først ut er Kristiansand 8. mars!
Første plateslipp fra «Frøya Productions»
Hva: Albumslipp «Frøyas sanger»
Hvem: Frøya Productions
Når: 8. mars
Plateselskapet «Frøya Productions» er det første i Norge som spesialiserer seg på å utgi musikk av kvinnelige komponister. «Frøyas sanger» er det første i rekken. Albumet består av klassisk musikk skrevet av kvinnelige komponister fra 1800- og 1900-tallet, og det meste gis ut for første gang. Blant annet får vi lytte til musikk av Agathe Backer-Grøndahl, Norges kvinnelige svar på Edvard Grieg.
På kino
«Brainwashed» – sexisme på det store lerretet
Hvor: Vega Scene, Oslo
Når: 8. mars kl. 17.45
Dokumentaren «Brainwashed» skal vise hvordan kvinner systematisk blir fremstilt svake og gjerne halvnakne på film. Etter filmvisningen vil samtalen handle om nettopp dette – etterfulgt av mingling og musikk. I panelet sitter Vibeke Heide som er regissør for Sentimeter film og jobber med mangfold i kunst- og kulturlivet hos Transcultural Arts Production, og Helene Aalborg, festivalsjef i Femfilm Oslo, filmjournalist og filmkurator. Samtalen ledes av Ingerid Salvesen. Programmet finner du her. Billetter finner du her.
«Ikke en sånn fyr?» – og samtale om voldtekt
Hvor: Vega Scene
Når: 9 mars
I filmen «Ikke en sånn fyr» settes overgriperne i sentrum, i håp om å forstå hva det er som får menn til å begå denne typen seksuelle overgrep. I panelsamtalen skal det diskuteres hvorfor vi skal høre på overgrepsdømte, når det er så vanskelig å få rettferdighet for de overgrepsutsatte. I panelet sitter regissør for filmen, Signe Rosenlund-Hauglid, i tillegg til kriminolog Anja Emilie Kruse og daglig leder ved DIXI ressurssenter Rannveig Kvifte Andresen. Samtalen ledes av Ingerid Salvesen. Du kan lese mer om arrangementet her. Billetter finner du her.
«Marie Antoinette» på 35mm
Hvor: Frogner Kino
Når: 8. mars kl. 20.00
Den prisvinnende filmen fra 2006 er løst basert på biografien Marie Antoinette: The Journey av Antonia Fraser, og regissert av Sofia Coppola. Filmen kuppet en Oscar for beste kostymedesign. Arrangementet finner du her. Billetter finner du her.
Samtaler, panel, musikk, quiz ++
Morning beat på Gamle Munch
Hvor: Gamle Munch
Når: 8. mars kl. 07.00-10.00
Starte kampdagen med klubb? Morning beat er et bærekraftig kulturprosjekt som kombinerer live-musikk, økologisk glitter, en vegansk frokost, kaffe og yoga. Mer informasjon finner du her. Billetter finner du her.
Amnestyfrokost – Hvordan blir samtykkeloven?
Hvor: Youngs (oppe)
Når: 8. mars kl. 08.30-09.30
Arrangør: Amnesty
Påmelding
En samtykkelov er på trappene. Amnesty er bekymret for om Straffelovrådets forslag til ny lov vil gi trygghet for kvinners rettssikkerhet. I panelet sitter influenser og samfunnsdebattant Frida Marie Grande, professor ved institutt for kriminologi og rettssosiologi (UiO) May-Len Skilbrei og politisk rådgiver hos Amnesty Patricia Kaate. Ordstyrer er Ingvild Endestad, avdelingsleder hos Sex og Samfunn. Arrangementet finner du her.
Frokostseminar – Kvinners økonomiske frihet
Friheten til å bestemme selv
Hvor: Kulturhuset
Når: 8. mars kl. 08.45-10.00
Arrangører: LO og Arbeiderpartiet
Hva gjør vel mer for likestilling mellom kjønnene enn kvinners økonomiske frihet? Under dette seminaret blir det frokost, musikk og panelsamtale. Du kan også følge arrangementet digitalt på Facebook. For live-stream og mer informasjon om programmet, se her.
Reproduktive rettigheter – hindre og muligheter
Hvor: Domus Bibliotheca
Når: 8. Mars kl. 08.45-11.00
Arrangør: Senter for tverrfaglig kjønnsforskning (STK) ved UiO
Påmelding
Når er den reproduktive kroppen gjenstand for engasjement, forskning og offentlig debatt, og når blir den glemt eller oversett? STK inviterer til seminar med søkelys på reproduktive rettigheter. På agendaen er selvbestemt abort, abortnemnder, endometriose, reproduktiv helse og assistert befruktning. Program kan leses her.
Flerkulturell 8. mars-lunsj
Hvor: Kulturhuset
Når: 8. mars kl. 11.00-13.00
Arrangører: LIN og Minotenk
Påmelding
Hva betyr 8. mars for kvinner med innvandrerbakgrunn i Norge, og hva skal til for å oppnå større eierskap til kvinnedagen? LIN og Minotenk inviterer til en flerkulturell 8. mars-lunsj med panelsamtale og sosialt samvær. Programmet kan leses her.
Ammekafé på kvinnedagen
Hvor: Barselsalongen
Når: 8. mars kl. 11.00-15.00
Arrangører: Barselsalongen og Ammehjelpen
Fri inngang
Har du spørsmål om amming eller morsmelk? Eller vil du bare henge med andre foreldre i hyggelige omgivelser? Barselsalongen inviterer, uansett om du ammer, pumper eller gir flaske. Arrangementet finner du her.
Pop-up-utstilling på Nasjonalmuseet
Friheten til å velge
Hvor: Nasjonalmuseet
Når: 8. mars 14.00-16.00
Museet markerer 8. mars med en pop-up-utstilling som belyser kvinners muligheter for å kunne ta selvstendige livsvalg. Utstillingen viser foto, tegning og grafikk av blant andre Elise Storsveen, Vanessa Baird, Lotte Konow Lund, Erik Werenskiold, Tonje Strøm og Hanne Lydia Opøien. Mer informasjon finner du her og her.
Queer pottery painting på Glazed & Amused
Hvor: Glazed & Amuzed
Når: 12 mars kl. 15.00-18.00
Arrangør: Sappho’s friends
Leireverksted for skeive/nysgjerrige/ikke-binære. Det er også mulighet for å male på lerret. Mer informasjon finner du her.
Vorspiel på Youngs
Trenger jeg baller for å bli forsket på?
Når: 8. mars kl. 16.00-18.00
Hvor: Youngs Oslo
Arrangør: Norske Kvinners Sanitetsforening
Fri inngang
Sanitetsforeningen inviterer til vorspiel før toget, med fokus på ekte kvinnehelse. Her blir det debatt med Ap, Høyre, SV, MDG og KrF og appell av komiker Sofie Frøysaa. Det blir også stands og utdeling av paroler til toget. Arrangementet kan også streames. Finn mer informasjon her.
Vorspiel hos Amnesty før toget
Hvor: Amnesty, Grensen 3
Når: 8. mars kl. 16.00
Arrangører: Amnesty
Fri inngang
Ta turen innom Amnesty for enkel servering, plakat-verksted og politisk prat. I tillegg vil det bli appeller om situasjonen for kvinner i Afghanistan, Iran og Norge. Arrangementet finner du her.
Kvinnedagen på Rebel – Blir 2023 året for kvinnehelse?
Hvor: Rebel Oslo
Når: 8. mars kl. 16.00-18.00
Påmelding
Blir 2023 året for kvinnehelse? På Rebell blir det debatten om kvinners helse og helse i et kjønnsperspektiv, etterfulgt av mingling. Programmet kan leses her.
Bekransning av Camilla Collett-statuen og appell
Hvor: Slottsparken
Når: 8. mars kl. 17.00
Arrangør: Oslo Kvinnesaksforening
Tradisjonen tro markerer Oslo Kvinnesaksforening kvinnedagen med bekransning og appell ved statuen av Camilla Collett i Slottsparken. Appellen vil bli holdt av Oslos første fribyforfatter, Soudabeh Alishahi. Programmet kan leses her.
Kvinner i Business
Hvor: Grand Hotel Oslo
Når: 8. mars kl. 17.00-20.30
Arrangør: Kvinner i Business
Kvinner i Business inviterer til foredrag om de viktigste temaene i mangfoldsdebatten. På scenen får vi se en rekke suksessfulle kvinner fra gründerverden, mediebransjen, shipping, litteratur og kultur. Programmet kan du lese her. Billetter får du kjøpt her.
Markering på Youngstorget
Hvor: Youngstorget
Når: 8. mars kl 17.45
Arrangør: 8. marskomiteen i Oslo
Kvinnedagen markeres med kulturinnslag og appeller på Youngstorget, etterfulgt av tog gjennom hovedstaden. Informasjon om paroler og oppstilling her. Program kan leses her.
Alternativ 8. mars-markering på Eidsvolls plass
Hvor: Eidsvolls plass
Når: 8. mars kl. 18.00
Arrangører: Inkluderende Feminisme, PION, radiOrakel, Skeiv Ungdom
Inkluderende Feminisme-initiativet ønsker å arrangere en alternativ markering hvor alle kjønn kan stå sammen i likestillingens navn, og hvor minoriteter føler seg trygge. Etter appeller og kulturinnslag fortsetter markeringen i egne lokaler. For program og oppdatert lokalisering kan du lese her.
Berbiske toner på Cosmopolite
Panel og konsert
Hvor: Cosmopolite
Når: 8. mars 18.00
På verdensscenen Cosmopolite får du både panelsamtale og konsert. Temaet i samtalen er hvor essensielt kultur og kunst er i kampen for likestilling i Midtøsten og Nord-Afrika. I panelet sitter Nasim Mashak (DJ), Enja Sæthren (skuespiller), Mariam Kirollos (rådgiver og musiker) og Zeina Bali (regissør). På scenen spiller berbiske Saoud Massi folkemusikk fra Nord-Afrika. Programmet finner du her. Billetter finner du her.

Kvinner og klaver – musikalsk fest
Hvor: Trosterudvillaen, Oslo
Når: 8. mars kl. 18.00
Konsert med pianist og musikkviter Sara Aimée Smiseth. I etterkant vil vi få høre historier om legendariske musikere som Clara Schumann, Agathe Backer Grøndahl, Maria Szymanowska og Mathilde Berendsen Nathan. Mer informasjon finner du her. Billetter kan kjøpes i døra. CC: 200.
Lyden av kvinner – Fra Brontë til Beyoncé
Hvor: Gamle Raadhus Scene
Når: 8. mars kl. 18.30-22.00
Arrangør: Oslo Vocalis
På Gamle Raadhus Scene blir det allsidig musikkprogram, som en hyllest til kvinner i tekst og musikk gjennom historien. To konserter som setter kvinner i fokus. Mer informasjon finner du her. Billetter finner du her.
Kvinnekamp før og nå – med Tankesmien Agenda
Hvor: Kulturhuset
Når: 8. mars kl. 19.30-20.30
Fri inngang
Hva er status? Hvor langt har vi kommet? Kvinnekampen feires med diktlesning, panelsamtale og mingling. Programmet finnes du her.
Musikalsk 8. mars-feiring på Blitz
Hvor: Blitz
Når: 8. mars kl. 19.00-23.00
Arrangør: Oslo Hardkor
Oslo Hardkor, Ea Othilde, Mokri, Brainwash machine, Mr. Orkester med band og Linoleum står på plakaten, i tillegg til appeller og mat. Mer informasjon finner du her. Billetter kjøpes i døra. CC: 100.
Anti-quiz – Girlpower på Vaterland
Hvor: Vaterland Bar & Scene
Når: 8. mars kl. 18.30
Fri inngang
Fire runder med overkommelige spørsmål i anledning kvinnedagen. Arrangementet finner du her. Bordreservasjoner anbefales: bord@vaterlandoslo.no
Litteratursamtale: «I din vold»
Hvor: Litteraturhuset
Når: 8. mars kl. 20.00-21.00
Den svenske suksessforfatteren Lina Wolff besøker Oslo, og er aktuell med romanen «Djevelgrepet». Romanen handler om hvordan det er å være i en voldelig relasjon, både psykisk og fysisk. Forfatter Madeleine Schultz beveger seg også ofte inn på samme tema i sine romaner. Romanen «Morslinjer» er en sår skildring av vold mot kvinner i flere generasjoner. Programmet kan du lese her. Billetter finner du her.
Tidsskriftet Fett inviterer til slippfest
Hvor: Deichman Grünerløkka
Når: 8. mars kl. 20.00
Fri inngang
Første nummer i 2023 slippes på selveste kvinnedagen, med tema «Kamp». Det skal feires med høytlesning fra tidsskriftet, DJ og dans. Arrangementet finner du her.
Live-podkast og DJ-sett
Hvor: Trekanten
Når: 20.00
Fri inngang
Malin Kulseth (Journalist og musikkbransjeveteran) og Fuchsia Blix (skribent og internettrabulist) står bak podkasten «Det handler ikke om deg». De ønsket å lage et talerør for den mytiske «wokemobben» og gå i dybden på noen av samtidens mest betene debatter. Etter live-showet går damene fra å være podcast-hosts til DJs. Arrangementet finner du her.
Gøy og nostalgisk DJ
Hvor: MIR
Når: 8. mars kl. 19.00-00.30
Fri inngang
Etterfest på MIR med DJ METAN. Hun leverer med en egen platesamling døpt «fun house». Mer informasjon finner du her.
Inkluderende feministisk etterfest på SALT
Hvor: SALT, Langhuset
Når: 8. mars kl. 20.00-23.00
Arrangører: Inkluderende Feminisme
Det inviteres til en nedpå etterfest, eller «debrief» om du vil, hvor det feires i trygge omgivelser. Mer informasjon finner du her.

Kvinnedagsfest i Samfunnssalen
Hvor: Samfunnssalen
Når: 8. mars kl. 20.00
Arrangører: Kvinnefronten og Kvinnegruppa Ottar
Fri inngang
En kveld med musikk, appeller, taler og feiring. Taler vil bli holdt av lederne i Kvinnefronten og Kvinnegruppa Ottar og appellen om kurdisk kvinnekamp blir holdt av Nadia Ha. Kunstner Elin Mack stiller ut den feministiske installasjonen «Prosjekt Subjekt». Mer informasjon finner du her.
Etterfest på Folk i Storgata
Hvor: Folk i Storgata
Når: 8. mars kl. 20.00
Fethawit Hakin aka DJ Bright Eyes spiller skiver hele kvelden. Det fristes også med overraskelser og lotteri! Arrangementet finner du her.
Queer-feministisk feiring
Hvor: Ingensteds
Når: 8. mars kl. 20.00
Arrangør: Femme Brutal
Tradisjonen tro inviterer klubbkollektivet Femme Brutal til etterfest. På plakaten er Oslo-bandet Gaspard, det svenske bandet Lesley og sjangre-forvirrede Deathman. Arrangementet finner du her. Billetter finner du her.
«A girl just wanna have fun»
Hvor: Storgata 26
Når: 8. mars kl. 21.00
Arrangør: Sunshine Kollektiv
På etterfesten hos Storgata 26 blir det DJs, tatovører, toothbling, sminkører, dansere og kunstnere. Klubb-konseptet kom i fjor høst, med et ønske om å endre kulturen rundt ufrivillig neddoping og seksuell trakassering i utelivet. Arrangementet finner du her. Billetter finner du her.