Sofie Frøysaa Foto: Privat
Sofie Frøysaa Foto: Privat

(+) Tourettes fra et kvinnelig perspektiv
Publisert:

– Det er stort sett menn som snakker om diagnosen i offentligheten.

Komiker, samfunnsdebattant og forfatter er noen av hattene Sofie Frøysaa bærer. Nå er hun sammen med sin mor aktuell med boken Alt bra? En mors og datters historie om ufrivillig skolefravær, psykisk sykdom og det å være pårørende

I boken deler Frøysaa usensurert om hvordan det var å være psykisk syk som ungdom, og om det å ha diagnosene OCD og Tourettes. Frøysaa forteller at hun er lei av klisjéer rundt psykiske lidelser, og etterspør et mer nyansert språk rundt psykisk helse: kan man ikke ha psykiske problemer og være ressurssterk?

Hva skulle du ønske vi snakket mer om rundt psykisk helse?
– Jeg skulle ønske at vi snakket mer nyansert om det. At det ikke er enten-eller; enten frisk eller syk. Jeg opplever at det fremdeles er mange fordommer knyttet til det å være psykisk syk. Og at det ikke er noen motsetning mellom det å være ressurssterk og å ha psykiske problemer. Også skulle jeg ønske at vi snakket mer nyansert om ulike psykiske lidelser, for å avlive klisjéer. Jeg har selv en diagnose – Tourettes syndrom – som stadig blir latterliggjort, fordi stereotypiseringen av Tourettes lever i beste velgående. For å si det sånn: Folk i kommentarfeltet banner mer enn meg. 

I Alt Bra? deler du usensurert om hvordan det var å være psykisk syk som ungdom. Hva ønsker du at leserne tar med seg fra boken?
– At ufrivillig skolefravær ikke handler om individet, men om systemsvikt. Også ønsker jeg at leseren lærer mer om diagnoser som ikke har blitt skrevet så mye om i litteraturen; OCD og Tourettes. Og særlig om Tourettes fra et kvinnelig perspektiv – det er stort sett menn som snakker om diagnosen i offentligheten. 

Hva er det beste med livet akkurat nå?
– Å få fine tilbakemeldinger fra mennesker som har lest boka. Og forholdet mitt til mamma. Vi har alltid hatt et godt forhold, men vi har kommet enda nærmere hverandre i denne prosessen. Jeg er så stolt av henne! 

Hva hører du på for tiden?
– Det nye albumet til queen Susanne Sundfør. 

Hvor mye tid bruker du på sosiale medier hver dag?
– Jeg brukte mye mer tid på sosiale medier før, men så måtte jeg lære meg å begrense det. Det er så store kontraster som fucker med den mentale helsen min. Enten ved at jeg får masse dopamin ved å motta likes, og jeg går inn og sjekker hele tiden, eller fordi jeg mottar sexistisk og usaklig hets og bruker tid på å håndtere det. 

Hvem er ditt forbilde?
– Mamma!

Hva skulle du ønske du visste da du var 16, som du vet nå?
– Jeg har lyst til å snu på det: Hva visste jeg da jeg var 16, som jeg kanskje glemmer nå? Jeg var så flink til å stille spørsmål da jeg var 16. Jeg tror vi voksne har en lei tendens til bare å ville gi eller finne svar, heller enn å stille spørsmål og være nysgjerrige. 

Hva er ditt beste råd til andre som vil lykkes med det du driver med?
– Å stole på seg selv. 

Hvilken nedtur har du lært mest av?
– Tenårene.

Hva gjør du om to år?
– Da håper jeg å være ferdig med neste bokprosjekt. Og at jeg jobber mer som programleder. Og etter å ha kjøpt hus med hage, har jeg store planer om å bli et hagemenneske denne sommeren. Om to år må jo den hagen se ganske bra ut.

Du har en ledig time tidlig på kvelden. Hva bruker du den til?
– Å se på TV-serier med kjæresten min eller ta en telefonsamtale til en god venn. 

Tre kvinner å merke seg for framtida
– Jeg synes det er vanskelig å velge bare tre kvinner, men jeg vil hylle alle unge kvinner som tør å heve stemmen sin, enten gjennom sosiale medier, i kronikker, i ungdomspolitikken eller i organisasjoner.