
(+) Derfor skal prost Arne Aslaksson spilles av en kvinne
Årets Maridalsspill tar et oppgjør med kjønnsroller i historiske spill.
Dette er et debattinnlegg. Meningene i teksten er skribentens egne. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du sende oss e-post på redaktor@xn--alts-toa.no.
I middelalderen var det mennene som dominerte samfunnet. De hadde en suverenitet som undergravde kvinnenes posisjon i alle sammenhenger i alle samfunnslag. Og siden det er menn som har fått størst plass i historiebøkene, er det i dag også overvekt av mannlige karakterer på scenen i de historiske spillene.
Det er denne tiden vår forestilling Svartedauen er satt til: Året er 1349, pesten er på vei inn over landet og mennene er på topp. Vel, nesten. For på scenen i Maridalsspillet i år regjerer ei kvinne.
EN STERK KVINNELIG BONDE
Ordinært er Svartedauen en veldig mannsdominert forestilling med sterke mannlige karakterer som er modige og handlekraftige. Som regissør har jeg fått tillit og myndighet av Maridalsspillet til å gjøre endringer i manuset og i det sceniske uttrykket.
Det startet i fjor da jeg hadde regi på Maridalsspillet og forestillingen Svartedauen før første gang. Det første grepet jeg gjorde, var å gi kvinnene en sterkere posisjon enn i originalmanuset fra 1974, blant annet ved å gjøre den mannlige hovedrollen, en oppsetsig og sterk bonde, om til ei kvinne.
Skuespiller Turid Rivertz Vatne fylte rollen som den opprørske bonden Dagny med enorm presisjon og overbevisning.
I år ønsker jeg å strekke strikken lengre. Det er ikke lenger bare blant de fattige bøndene vi skal finne mer kvinnelighet. På toppen av hierarkiet i historien vår finner vi nemlig Arne Aslaksson. Han er den eneste karakteren i Svartedauen som faktisk har levd, og ikke er oppdiktet. Han er prost i Mariakirken, rikets kansler og har myndighet til å tale for Kongen i mange saker.
Når Aslaksson, selveste rikskansleren, kommer ridende inn på sin høye hest i årets oppsetning av Svartedauen, er det fortsatt som mann.
FØLER SEG SOM KVINNE
Aslaksson er født som mann. Han er sosialisert inn i denne kjønnsrollen, og han har til nå levd opp til samfunnets etablerte stereotypi. Han har likevel, gjennom sin makt og posisjon i samfunnet, kunnet tillate seg å leke med den sosiale kjønnsrollen han innehar. For det er ei kvinne han føler seg som.
Hvordan skuespiller Sofie Bøttger Bratberg kommer til å angripe rollen som Arne Aslaksson, vet jeg ikke. Det er hun som har fått i oppdrag å fylle rollen, med sin kvinnelighet og maskulinitet.

Foran oss står en spennende prøveperiode hvor vi har mulighet å leke med de etablerte kjønnsrollene. Som regissør skal jeg støtte og veilede henne gjennom hele prosessen. Jeg tror likevel det er jeg som har mest å lære. Sofie er nemlig, i tillegg til å være skuespiller, dragartisten Veela Voulez Vous.
På dragscenen har hun fått eksperimentere med både maskulinitet, femininitet og androgynitet til ytterpunktene, og hun har derfor førstehånds kjennskap til temaet. Drag handler mye om stereotypier, ytterpunkter og overdrivelser, mens arbeidet med Aslaksson ligger på et mye dypere plan hvor skuespilleren må jobbe med seriøsitet og overbevisning. Jeg ser for meg at Sofie kan fylle rollen som Aslaksson med dybde, tyngde og kvinnelig kløkt, så vel som mannlig suverenitet.

IKKE NOE DRAGSHOW
Årets tolkning av Arne Aslaksson skal ikke være en moderne drag queen. Det blir ingen glitter og paljetter. Sammen skal Sofie og jeg, i tett samarbeid med kostymedesigner Vera Mokhova og maskør Cecilie Hilsen, forske i hvor langt vi kan gå uten at vi viker fra troverdigheten om at Aslaksson faktisk er mann av sin samtid.
Vi skal kunne tro på at han har karret seg opp i karrieren og sitter på toppen av samfunnet som en lærd og høyt respektert mann. Det er viktig å påpeke at Sofie Bøttger Bratberg ikke har blitt tilbudt rollen som Aslaksson fordi hun er dragartist. Det får vi anse som en bonus i andre rekke. Sofie er først og fremst en vanvittig god skuespiller.
VANT TIL MANGFOLD PÅ TV OG TEATER
Casting, eller besetting av roller, har på teaterscenen, i TV-serier og i spillefilm de siste årene blitt modigere. Vi blir mer vant til å se et mangfold av skuespillere i ulike roller, det være seg personer med ulike dialekter, etnisk bakgrunn, kulturelle tradisjoner, funksjonsnedsettelser, seksuell legning og kjønn. En familie kan bestå av flere mennesker som ikke ser like ut, nettopp fordi det er slik mange familier er i dag, og vi trenger ikke lenger å forklare eller gjøre et poeng ut av hvorfor det er slik.
De historiske spillene har som mål å ivareta kulturarven og iscenesette noe som kunne ha skjedd på nettopp dette stedet i en bestemt tid. Jeg tror rollebesetningen i spillene ofte kan bli konservativ nettopp fordi man ønsker å være tro mot historien.
Castingmessig henger vi flere tiår bak andre kunstuttrykk på scene og skjerm. Det er en selvmotsigelse hvordan vi kan invitere alle lokale krefter til dugnad, med alt det fantastiske mangfoldet det innebærer, uten å fremheve nettopp mangfoldet på teaterscenen. Jeg mener de historiske spillene kan og bør være for alle. Og da er det de profesjonelle aktørene i spillene som har et ansvar. Det har jeg også.

VIL AT NOEN SKAL KJENNE SEG IGJEN
Jeg er sikker på at valget om å la ei kvinne spille Aslaksson vil føre til flere nyanser, nye perspektiver og en annerledes dynamikk mellom karakterene på scenen. Vi tar et bevisst valg for å synliggjøre kvinner både historisk så vel som i en tradisjonsrik del av kulturbransjen.
Målet er at noen publikummere vil kjenne seg igjen i Sofies tolkning av Aslaksson. Andre vil kanskje få seg en tankevekker, og det er bra. Men jeg tror også at mange ikke vil bite seg merke i leken vi har med kjønnsrollene i det hele tatt, nettopp fordi de er så vant med å bli eksponert for kjønnsmangfold på teaterscenen, på skjermen og ikke minst i sitt daglige liv. Og sånn bør det være.
Tida er inne for et modigere valg rundt casting for de historiske spillene, og jeg mener at det ikke går på bekostning av kulturarven og historien vi skal formidle. Hvor langt vi tør å dra strikken får du se under Maridalsspillet, som spilles 14-19.august.