
(+) Bruker catwalken til å protestere mot kinesiske myndigheter
Moteskaper Louise Xin sprer oppmerksomhet om uigurenes tvangsarbeid i klesindustrien. – Fast fashion er ikke billig. Noen andre betaler prisen.
– Alle i bransjen sa at det er det dummeste du kan gjøre. At man ikke skal blande mote og politikk, sier Louise Xin.
Den svensk-kinesiske motedesigneren er lekkert antrukket i svart-hvitt. Når ALTSÅ møter henne, er hun tydelig på én ting. Vi må snakke om den rosa elefanten i klesbransjen.
– Man skraper virkelig på overflaten hvis man snakker om klimaendringer og bærekraft uten å snakke om menneskene i klesindustrien. Hver og en av oss har et ansvar, for du er en del av et helt maskineri av moderne slaveri hvis du ikke forbruker på en mer bevisst måte.
Likevel er det ikke våre små handleturer hun engasjerer seg mest for. Tirsdag denne uka holdt hun en helt spesiell moteoppvisning under den internasjonale konferanse for demokrati og menneskerettigheter, Oslo Freedom Forum.

LES OGSÅ:
(+) Derfor skal prost Arne Aslaksson spilles av en kvinne(+)
Få kvinner vil bli bønder – økobonde tror hun vet hvorfor
KUTTET BÅND
Det er ikke lenge siden Xin selv fikk en oppvåkning. Det er i det hele tatt ikke lenge siden hun ble klar over forholdene til folkegruppen uigurer i Kina. Først under pandemien i 2020 fikk hun en trang til å dykke ned i labyrintene av menneskerettighetsbrudd. Det hun oppdaget har skapt et stort engasjement hos henne.
– Fast fashion er ikke billig. Noen andre betaler prisen. Mellom 1 og 1,8 millioner uigurske muslimer er innesperret i såkalte omskoleringsleire i uigurerregionen i Kina. Og de går gjennom alt fra tvangsarbeid til tortur og overgrep.
Etter å ha lest om arbeidsforholdene til uigurene, prøvde hun å fortelle det til resten av verden. Hvordan kunne hun skape oppmerksomhet?
– Jeg prøvde å nå ut på alle kanalene mine, men ingen ville hjelpe når det kom til uigurene, sier Xin.
LOUISE XIN
Kinesisk-svensk motedesigner
Flyttet til Sverige som 10-åring
Bor nå i Paris
Grunnlegger og eier av selskapet Louise Xin Couture (2020)
Selvlært motedesigner
Gikk kunstlinje på gymnasiet i Sverige
Hun var helt i starten av sin egen karriere som motedesigner, og ville bruke sine egne klær og visninger til å skape oppmerksomhet om de brutale arbeidsforholdene. Advarslene i bransjen om å blande mote og politikk var ikke uten grunn.
Kina står for nesten 50 prosent av tekstileksporten i verden. Ved å løfte opp menneskerettighetsbruddene mot uigurene ville Xin i realiteten kutte kontakten med den største leverandøren av tekstil i verden.
Likevel ville Xin bruke sin posisjon som motedesigner til å skape blest om saken.
HEADHUNTET AV EUROPAPARLAMENTET
I 2021 benyttet hun derfor sitt eget debutshowet under Stockholm Fashion Week til å løfte uigurenes sak. Modellene gikk ikke bare med staselige kjoler, men bar også plakater med politiske budskap.
– Det første showet i 2021 har virkelig snudd alt på hodet. Jeg gikk fra å ikke vite noen ting om politikk til å engasjere meg i en rekke utfordringer for menneskerettigheter.
Etter oppvisningen ballet det på seg. En rekke magasiner verden rundt ville skrive om henne. Hun holdt foredrag og ble invitert til å gjøre oppvisninger. Ikke minst ble hun plukket opp av Europaparlamentet, som ville ha henne til å jobbe for menneskerettigheter i klesindustrien ved å være en del av Sakharov Fellowship.

SOM HUNGER GAMES
Tilbake til Xins motevisning tirsdag kveld. Folk var stivpyntet i Høymagasinet ved Akershus festning, hvor det store skulle skje. Lyskastere lekte seg i lin som var spent opp mellom bjelkene i veggen. Noen minutter med spent stemning spredde seg før buldrende toner samlet folk rundt scenen, og en dyp kvinnestemme fylte lokalet.

«Se for deg fire år presset sammen i en celle, mennesker mellom 17 og 80 år, med kameraer i hvert eneste hjørne som overvåker hvert eneste steg du tar. Hodene våre barbert, bind for øynene, føttene i lenker.»
Kvinnen fortalte om sine opplevelser fra en konsentrasjonsleir i Kina. Publikum kunne ikke se henne. Det hele fikk en til å trekke linjer til The Hunger Games – og det var ikke tilfeldig. Kveldens soundtrack er laget av nettopp komponisten til denne dystopiske filmserien.
Kvinnen fortsatte fortellingen sin:
«En kvinne som ble tvunget til å ta abort, kom tilbake til cellen med melk fortsatt dryppende fra brystene sine. De forsto at på innsiden av cellen, så vel som på utsiden, eier ikke uigurske kvinner sine egne kropper til å bære fram barn (…) Jeg gjorde et løfte til søstrene mine som satt på celle 704, om å fortelle verden hva jeg har vært vitne til.»

Så kom kjole etter kjole fram på scenen, vist fram av modeller med eleganse og alvor som bare motebransjen selv kan kle seg med. Likevel hang det uspurte spørsmålet i luften. Kan kjolene forandre verden?
Ifølge Louise Xin kan de nettopp det.

EU FORBYR TVANGSARBEID
Motedesigneren tror fast fashion, og utnyttingen av mennesker som har fulgt med, allerede er på vei ut. Mye har skjedd i kjølvannet av det første moteshowet hennes i 2021.
– Da jeg ble valgt til å jobbe med Europaparlamentet, kom det like etter et forslag om å forby tvangsarbeid gjennom hele forsyningskjeden, så det ikke skal bli lovlig å importere til det europeiske markedet.
Når som EU-restriksjonene vil tre i kraft, vil det bli vanskeligere for bedrifter å drive på denne måten. Xin tror dessuten vi er inne i en ny tid, også når det kommer til bærekraft.
– Jeg tror tiden er sirkulær, ikke lineær. Alt det vi snakker om som konsept i dag, som gjenbruk og resirkulering, er noe som ikke er nytt i det hele tatt. Ting kommer tilbake og vi lærer ting på nytt som fungerte godt før, sier Xin.
– MOTE VIL ALDRI FORSVINNE
Selv valgte Xin å gå for utleie av festkjoler som forretningsmodell, som en slags motvekt til masseproduksjon av klær. Mens hun omhyggelig syr kjolene sine for hånd, tror hun at fast fashion er et speil på samfunnet vårt og verdiene våre.
– Vi har rask mote på samme måte som vi spiser hurtigmat og er i kortvarige relasjoner. Jeg tror det er fordi vi ikke verdsetter ting som vi gjorde før. Vi vil alltid ha det siste og nyeste, og det trenger ikke å vare lenge, så lenge du får vist deg fram og vist hvem du er.
– Siden mote får oss til å ville kjøpe mer – kan du se for deg en verden hvor hele motebransjen legges ned?
– Jeg kan ikke se for meg en verden uten mote. Vi vil alltid ha bruk for klær og folk vil alltid ha lyst til å uttrykke seg selv. Mote vil aldri forsvinne, sier Xin.
Helt siden vi var huleboere har vi brukt klær for å beskytte oss fra naturen, og for å uttrykke oss som menneske og kultur, påpeker Xin. Hun tror dermed ikke at mote er problemet, men menneskene som jobber med den.
– På samme måte er ikke penger noe dårlig, men mennesker kan gjøre dumme ting for penger.

TAR PÅ SEG RISIKO
Advarslene Xin fikk fra egen bransje mot å gå ut mot kinesiske myndigheter i showene sine, kom også av sikkerhetsgrunner. Xin er klar over at hun setter seg selv i en risikabel posisjon når hun utfordrer kinesiske myndigheter.
– En venn av meg sa noe klokt. Han sa at det er veldig dyrt å fortelle sannheten i dag, men at det vil bli mindre dyrt om flere snakker om det, sier Xin.
– Det er ekstremt tøft, men jeg er villig til å betale denne prisen når jeg ser fremgang, og når jeg ser hvor mye det vil hjelpe millioner av mennesker.
Kjærligheten til sitt eget land er også en motivasjon for Xin. Hun vil ikke at Kina skal bli definert av diktatorer eller klær av dårlig kvalitet.
– Jeg vil ikke at folk skal huske Kina for alle traumene landet har gjennomgått, eller som «made in China», som av dårlig kvalitet. Egentlig er det motsatt, for Kina er vakkert silkestoffet og løvtynn porselen. Kina er 5000 år med vakker poesi, filosofi, kunst og historie.