Jente på snøskuter
Skuteren er samenes fremkomstmiddel halve året. Det blir fort 20.000 kilometer om vinteren. Inga ble i 2017 «Årets unge reindriftsutøver».

(+) – Reinen bryr seg ikke om du har baller
Publisert:

Hun fikk sin første kniv som toåring, merket kalver da hun var fire og gjetet flokken alene da hun var tretten.

Denne saken ble først publisert i papirmagasinet ALTSÅ utgave 1, vår 2019.

Reineier Inga Biret Márjá Triumf er stort sett bare hjemme i huset hun deler med søstera, læreren Elen Anna, for å spise og sove. Resten av tida er hun utendørs, sommer som vinter. Hun er eldst av fem søstre og skal overta flokken etter faren.

– Pappa har alltid latt oss kjøre skuter og firehjuling, lært oss å kaste med lasso, kjenne igjen reinmerker og å overleve i naturen. Både han og bestemor, som pleide å være på fjellet og gjete flokken, har vært gode forbilder.

I reinbeitedistrikt 34, som strekker seg fra Kautokeino til Kvænangen i Nord-Troms, er alle vant med «de sjefete Triumf-jentene». I andre distrikt i Finnmark er kvinner mindre involvert i reindrifta enn de var før. I dag har mange ansvar for de såkalt «mykere» oppgavene i hjemmet og tilrettelegger bare for mennene som er ute blant flokken.

– Jeg er usikker på hvorfor det har blitt sånn, sier Triumf. 

– Er det fordommer mot hva jenter kan? At vi ikke er sterke nok? Føler mennene seg truet av at vi skal inn på deres område? 

«Jeg ser at yngre reindriftsutøvere er mer positive, og de siste årene har også de eldre blitt mer snakkesalige. Jeg har opptjent respekt over tid, går jeg ut fra.»

SELV FIKK HUN sin første kniv som toåring, merket kalver da hun var fire og gjetet flokken alene da hun var tretten. Veivalget var hun aldri i tvil om. Det har bare alltid vært der, akkurat som behovet for å være i naturen. Hennes egen barnehage var vidda, og det er i det bølgende landskapet hun kommer til live. I øredøvende stillhet, avbrutt av en dyrelyd eller to. Omgitt av snirklende elver, polarnetter, lilla og grønt nordlys, for ikke å snakke om skarpe naturkrefter som blåser deg overende i 39 minus. Ingen av oppgavene i reinsdrifta er mer passende for menn enn kvinner, mener Triumf.

ØVERST: Familien betyr alt i det samiske miljøet. De lever og jobber sammen hver dag hele året. NEDERST: Å være så mye inne hadde jeg ikke klart. Jeg er bare hjemme for å sove! Helt fra jeg var liten, har livet mitt vært utendørs. Først med besteforeldrene mine, deretter med faren min og resten av familien. Å være i naturen er noe jeg bare må.

– Det handler om å sjekke beiteforhold, se til at ingen i flokken er syke og beskytte mot rovdyr som jerv, ørn og ulv. Og så må du kunne praktiske ting, som å fikse skuteren din selv. Hvis ikke, kan du fryse i hjel.

VIDDA ER STOR, faktisk dekker den 36 prosent av Finnmark, så det er langt mellom hver gang Inga Biret Márjá Triumf hører kvinnefiendtlige kommentarer. Men hun vet at holdningene finnes: I en Facebook-gruppe for reindrifta skrev en reindriftsutøver nylig at «gutter som leker med dukker og jenter som leker med lastebiler, ikke er helt friske». 

Likevel mener Triumf å merke en endring til det bedre.

– I starten, når jeg kom til andre distrikt, var det ingen som snakket mye med meg, spurte hvordan beiteforholdene var eller hvordan dyrene hadde det. Jeg ser at yngre reindriftsutøvere er mer positive, og de siste årene har også de eldre blitt mer snakkesalige. Jeg har opptjent respekt over tid, går jeg ut fra.

Den fargerike Polaris-skuteren glir lett over isdekket vann, reinen beiter på avstand, det er ingen rovdyr i sikte. Livet smiler. 

Men plutselig setter søstera Elen seg fast. Faren Isak Mathis, som har blitt med ut, hjelper til med å trekke henne opp. Hun hadde nok klart det alene også, eller med hjelp fra Inga.

Hendene med de lakkerte neglene er sterke. Under de tykke lagene med klær er det muskler. Styrketrening og fotball gir resultater, og kraften sitter også i hodet.

– Vi jentene bruker våre egne teknikker; enten det er å binde reinen på vår egen måte eller hvordan vi kjører med skuter. Alt som skal løftes, trenger ikke skje med kroppen, forklarer hun.

– Noen menn kan sitte i timevis uten å be om hjelp. Å vise svakhet eller følelser, gjør at man ikke er velkommen på fjellet. Menn kan være sterkere, men generelt vil jeg si at kvinnfolk er mer nøyaktige og tenker mye før en tar avgjørelser. Det er ingenting av arbeidet på vidda som bare passer for menn. Reinen bryr seg ikke om du har baller eller ei.

Portrett av Reineier Inga Biret Márjá Triumf

DET VIKTIGSTE er at du er sterk psykisk og fysisk. Det hjelper å være sta, vågal og i stand til å ta raske avgjørelser. Det er hardt arbeid, lange dager og mange livsviktige avgjørelser som skal tas hver dag, og lite kan læres fra en bok, selv om Triumf har tatt noen fag på reindriftslinja på den Samiske høgskolen for å sikre seg studiepoeng. Inga Biret Márjá Triumf ble i 2017 kåret til «Årets unge reindriftsutøver». På Instagram-kontoen Jenter i reindrift viser hun og søsteren frem livet på vidda. Det gjør de først og fremst for å oppmuntre andre kvinner til å satse på reindrift. 

– Det snakkes ikke mye om likestilling her oppe. Du kan ikke være hårsår. Du må høre ende guttesnakk og skit, men jeg er blitt immun mot det.

Her om dagen fikk hun «den beste kommentaren hun har fått på lenge». En liten jente kom bort og proklamerte høyt: «Når jeg blir stor, skal jeg bli som deg!» 29-åringen ser derimot for seg en usikker fremtid generelt for reindrifta, med manglende kulturforståelse, mulig gruvedrift og vindkraft på vidda. 

– Jeg skjønner de som gir opp og sender hele flokken til slakteriet. Men skjer det med min flokk, kan de sende meg sammen med dem.

HVEM SKAL så bidra til å føre den lange reindriftsarven videre nye generasjoner? En eventuell far til hennes barn må tåle at hun er reineier, og finne sin plass i hennes flokk.

– I mitt liv kommer reinen først. Deretter hunden, familien, kjøretøyene, gjeterhyttene og så kanskje en kjæreste. Men nå er jeg på Tinder, sier Inga Biret Márjá Triumf. 

– Så kanskje en mann vil bytte plass med hyttene etter hvert.



SAMENES ÅTTE ÅRSTIDER

  • VÅR: Kalvene fødes
  • VÅRSOMMER: Kalvene vokser
  • SOMMER: Kalvemerking
  • HØSTSOMMER: Beite før vinteren HØST: Slakting
  • HØSTVINTER: Høstsamlingen
  • VINTER: Beite i vinterland
  • VÅRVINTER: Reinflytting
  • – slutten på en reindriftsames år

    GUOVDAGEAINNU/KAUTOKEINO
  • Norges største kommune.
  • Ligger lengst sør på Finnmarks- vidda, og grenser til Alta, Karasjok, Troms fylke og Finland.
  • 3000 innbyggere.
  • 90 prosent snakker samisk.

    REINDRIFT
  • Reindriftsloven setter som hoved- regel at det bare er den samiske befolkningen som har rett til å ha rein i reinbeiteområdene.
  • I dag er det rundt 250.000 tamrein
  • i Norge, 70 prosent av den i Finnmark.
  • Det utøves samisk reindrift i 139 av landets kommuner, fra Hedmark i sør til Finnmark i nord. Det drives også samisk reindrift i Trollheimen. I tillegg finnes det tamreinlag i Lom, Vågå, Fram og Filefjell, organisert som andelslag/aksjeselskap av folk i bygda.
  • All rein innenfor det samiske beite- området skal merkes med eierens merke. (Kilde: NDLA.no)