KOMPROMISSLØS: Elsket og hatet, portrettet av Sinéad O’Connor skildrer en kamp for å være like mye aktivist som sanger. Foto: NRK

(+) Filmene og seriene du kan meske deg med nå
Publisert:

Innekveld? Her er redaksjonens anbefalinger.

Nothing Compares

Dokumentarfilm, NRK

Et stort talent og popikon gikk bort fra oss i sommer, 56 år gammel. Coveret av Prince’s Nothing Compares er kanskje det mange forbinder med henne, men irske Sinéad O’Connor var mer enn en dyktig musiker. Mange kjenner henne også som en kvinne forut for sin tid, blottet for kjønnsroller, og kompromissløs når det kom til politiske meninger om barnemishandling og kvinneundertrykking i Irland og i den katolske kirke. 

I denne dokumentarfilmen fra 2022 får vi innblikk i livet til O’Connor fra en trøblete oppvekst til gjennombruddet som musiker, og hetsen som til slutt fikk henne til å skygge rampelyset. Aktivisten og artisten kunne man ikke skille fra hverandre. Da hun i protest rev i stykker et bilde av paven på direkten på amerikansk TV, ble det spesielt tydelig at verden ikke var klar for en som O’Connor – kanselleringskulturen levde i beste velgående også på 90-tallet. I ettertid lar vi oss inspirere. Det er ikke vanskelig å se hvilke artister som har gått i O’Connors fotspor.

Somebody Somewhere

Serie på to sesonger, HBO MAX

Denne nydelige serien er verdt å se av så mange grunner. En feelgood-historie om jordnære folk, komplekse personer å bli glad i, hverdagsliv fra Kansas uten noe som ligner på glam, vennskap i sin fineste form – og ikke minst deilig avveksling fra strigla hollywoodskuespillere. Nedpå, varmt – og litt vondt.

Foto: HBO Max

Vi møter Sam, en kvinne i begynnelsen av 40-årene som lever et ensomt liv i huset til sin avdøde søster. På den kjedelige jobben møter hun igjen Joel fra koret hun gikk i som ungdom. Hun husker ikke ham, men han husker til gjengjeld henne. Han inkluderer Sam i den frodige vennegjengen sin. Vi følger dem gjennom kjærlighet, one night stands, trøblete familierelasjoner og ikke minst et sterkt vennskap der kjappe replikker og svart humor er et lim.

Filmoteket som strømmestjeneste

Savner du tiden hvor du kunne låne filmer helt gratis på biblioteket? Den tiden er ikke forbi. I 2020 lanserte Norgesfilm en strømmetjeneste som gjør det superenkelt å låne kvalitetsfilmer helt gratis på nett. I løpet av måneden får du sett fire filmer, og er du flere i husstanden, blir det fort åtte eller flere. Usikker om på katten eller gullfisken telles, for du trenger nemlig bibliotekkort for å få tilgang til denne strømmetjenesten.

Foto: Skjermbilde av filmoteket.no

Utvalget av filmer og serier er ikke veldig stort, men kan minne om hylla hos din filmentusiastiske venn. Spesielt kan kategorien «Kvinnelige regissører» anbefales. Portrett av en kvinne i flammer og Lille mamma, begge av regissøren Céline Sciamma, er verdt en god filmkveld.

Foundation

Serie på to sesonger, Apple TV

Denne science fiction-serien er rost opp i skyene, og mange filmkritikere mener den andre sesongen har bedre plott og er mindre intellektuelt krevende. Arven etter forfatter Isaac Asimov er godt tatt vare på i et visuelt univers, effektene er mindblowing. Filmen presenteres med to menn som hovedpersoner, men fortellingen drives mest framover av to kvinner: Lou Llobell og Leah Harvey. Gjennom flere tidsreiser møtes de endelig, og da er datteren eldre enn den unge moren. Finske Laura Birn som 10 000 år gammel cyborg holder også på nerven i serien.

Foto: Apple TV

Apolonia, Apolonia

Dokumentarfilm, Vega Kino (Oslo) og snart på VGTV

I den danske dokumentaren følger vi den unge kunstneren Apolonia Sokol sitt liv, samtidig som vi følger den prisvinnende filmskaperen Lea Glob sin reise i disse årene. Gjennom fire forskjellige språk (fransk, dansk, engelsk, polsk) og en yberbohemsk figur i sentrum, byr denne filmen på både hjertelig humor, gripende scener om vennskap og skildringer av døden som altfor nær. Måten Apolonia børster motgangen i livet av skuldrene på, er dessuten uvurderlig inspirerende kost for jantelovimpregnerte nordmenn.

Foto: Arthaus

Det hele pakker inn og forsvarer den noe klisjefylte kunstnerdrømmen som Apolonia representerer. Hun vokser opp i et teater i Paris og har hele verden foran seg. Til tross for obligatorisk sigg, rett pannelugg, hår under armene og en sjarmerende personlighet, er det flere som rokker ved hennes kunstner-jeg – kan det være at det er Apolonia som er selve kunsten, og ikke det hun lager?

Prisen vi betaler

Dokumentarserie på tre episoder, NRK

«Vi har operert halve “Ex on the Beach” og halve “Paradise Hotel”». Klinikkene for skjønnhetsinngrep er ikke snaue når de reklamerer for brazilian butt lifts eller fettsuging. På tre episoder undersøker Frida Söderlund fra SVT hva som foregår på innsiden av influenserbransjen når plastiske operasjoner stadig blir mer vanlig. Ideen kom da hun selv begynte å få reklamer opp i feeden sin – operasjoner skjønnmalt av unge mennesker som blir reklameplakat for klinikkene. 

Foto: NRK

Til skrekk og advarsel får vi se ofre for skjønnhetsindustrien, gråtkvalte og hovne som lubne fisker. Det er en sjuk verden vi får innblikk i, og selv om det kanskje ikke er så lett å sympatisere med de selvopptatte menneskene, er det en høyst aktuell dokumentarserie om maktpersoner som skal være forbilder for så mange unge og voksne mennesker.