
(+) – Det er akkurat som at de ikke har eksistert
– Etter å ha studert ved noen av de mest anerkjente musikkutdanningene i Norge og utlandet, har vi knapt vært borti kvinnelige komponister.
Det sier Marit Sehl, som sammen med Monica Tomescu-Rohde står bak det nyoppstartede plateselskapet Frøya Productions. Med sine erfaringer har de nå gjort det til sitt mål å fremme kvinnelige komponister.
1. desember ga de ut singelen Eg vil skapa, hvor pianist Monica Tomescu-Rohde, sanger Marit Sehl, komponist Gunhild Hjertaas og tekstforfatter Torvald Sund bidrar.
LIKEGYLDIG HOLDNING
Både Tomescu-Rohde og Sehl har utdannelse innen musikk ved anerkjente institusjoner i flere land. De har begge opplevd en nærmest likegyldig holdning til kvinnelige komponisters bidrag opp gjennom de ulike epokene.
– Etter å ha studert ved noen av de mest anerkjente musikkutdanningene i Norge og utlandet, har vi knapt vært borti kvinnelige komponister. Det er akkurat som at de ikke har eksistert.
– Noen få navn har vært så store at man ikke har klart å unngå dem, men flesteparten er dessverre enda ukjent for dagens konsertpublikum, forteller Marit Sehl.
Den felles erfaringen med et opplevd fravær av kvinnelige komponister gjennom tidene tente startskuddet for plateselskapet deres.
– Da vi som voksne utøvere, etter å ha gått alle trinnene i utdanningsforløpet, oppdaget at knapt noen kvinnelige komponister har vært representert i repertoaret, var vi nødt til å gjøre noe med saken.
MANGE UOPPDAGEDE KOMPONISTER
For Tumesco-Rohde har fraværet av kvinnelige komponister i offentligheten vært kjent siden hun startet musikkformidlingsprojektet Kvinnelige spor i musikkhistorien i 2017.
Sehl forteller at de begynte å drøfte temaet da de holdt en kvinnedagskonsert 8. mars i fjor på Ål kulturhus.
– Som en del av konsertprogrammet hadde vi foredrag med fakta og historier om kvinnelige komponister. Det gikk opp for meg hvor totalt fremmed denne informasjonen var for både meg selv og for publikum. Det er et kapittel i historien som har blitt veldig lite lest, men likevel har vært så inderlig tilstede.
– Et glimrende eksempel er den franske komponisten og pianisten Mélanie Bonis som levde på 1900-tallet. Jeg fikk øynene opp for henne da vi arbeidet med forberedelsene til 8. mars-konsertene. Hun har komponert et av de vakreste pianostykkene jeg har hørt, Près du ruisseau. Hadde det ikke vært for samarbeidet med Tomescu-Rohde, hadde jeg kanskje ikke kjent til Mel Bonis sin musikk.
ENORM SKJEVFORDELING
Sehl reflekterer litt rundt hvorfor så mange kvinnelige komponister ikke har fått offentlig oppmerksomhet.
– Opp gjennom historien har det vært slik på mange områder – kvinner fikk ikke ta utdanning og ha enkelte yrker fordi det ikke ble ansett som passende. Lege, lærer, prest, musiker – likestilling har tatt lang tid å oppnå! I dag regner man med at rundt 20 prosent av norske komponister er kvinner, og skjevheten gjelder de fleste sjangre. Den årlige Gramo-statistikken viser at det er en enorm skjevfordeling kjønnsmessig både på komponist- og produsentsiden i bransjen.
SYNGER OM RETTIGHETSFORKJEMPEREN JULIE NÆSS
Singelen Eg vil skapa er i sjangeren moderne klassisk musikk. Sangen er hentet fra musikalen Eg vil skapa min himmel på jord, som handler om rettighetsforkjemperen Julie Næss. Hun stiftet Norges Handicapforbund i 1931.
– Musikalen som sangen er fra, handler om ildsjelen Julie Næss som ble født på slutten av 1800-tallet med pukkelrygg og uten armer. Hun gikk mot alle samfunnsnormer, både som kvinne og handikappet. Julie tok seg utdanning og kjempet for handikappedes rettigheter i en tid og et samfunn der dette var ansett som uhørt, og hun var med på å revolusjonere hverdagen til svært mange mennesker. Dette fikk hun Kongens fortjenstmedalje for, forklarer Marit Sehl.
Monica Tomescu-Rohde supplerer med sine refleksjoner:
– Julie Næss var en inspirerende person i seg selv. I år er det 50 år siden hun døde. Det er viktig å markere sterke kvinneskikkelser som henne, fordi kvinner enda i store deler av verden har dårligere utgangspunkt enn menn. Vi må skape gode forbilder og løfte fram kvinner som har stått på for rettigheter og livskvalitet. Dette er også nettopp derfor vi startet Frøya Productions.
FLERE MUSIKALSKE BIDRAG PÅ VEI
De to kvinnelige musikerne har mange planer framover.
– Vi har lagt store, ambisiøse og spennende planer for selskapet i tiden som kommer. Nå er altså første singel ute fra vårt kommende album Frøyas sanger vol. II, som slippes i mars 2024, sier Monica Tomescu-Rohde.
Tidligere i år ga de ut det første albumet i serien Frøyas sanger, med komponister fra 1800- og 1900-tallet. På det kommende albumet settes søkelyset på nålevende komponister.
Hvem får vi høre på dette albumet?
– Dette er komponister som lever og skriver klassisk musikk nå. Mange er ganske unge og i startgropa av karrieren, mens noen har holdt på lengre. Pianist og komponist Eva Holm Foosnæs er en av de du kan høre flere sanger av på albumet, forteller Sehl.
SAMME RETT TIL LIKEVERD OG MULIGHETER
Med singelen Eg vil skapa forsøker Sehl og Tomescu-Rohde å si at vi mennesker må bruke livet vårt på jorda på en god måte.
– Uansett om man hører til flertallet eller mindretallet, om man har gode eller mindre gode forutsetninger for å leve et godt liv. Alle har samme rett til likeverd og muligheter.
– Dette temaet synes vi passet svært godt med Frøya Productions sin filosofi og visjon. Nå skal vi jobbe for å påvirke samfunnet rundt oss, og bidra til at kvinnelige komponister fra alle tider kommer frem i lyset og blir allment kjent.