
Vil ha selvbestemt abort til uke 18
Abortutvalget la i dag fram sin innstilling til ny abortlov. De ønsker å utvide retten til selvbestemt abort fra uke til 12 til uke 18. Men et flertall vil beholde nemndene til å avgjøre spørsmål om fosterantallsreduksjoner.
Flertallet i abortutvalget er klare på at tiden er moden for å utvide grensen for selvbestemt abort. Bare to av de 13 medlemmene i utvalget ønsket å beholde dagens grense på 12 uker. Ett medlem ville utvide retten til selvbestemt abort til uke 22, mens flertallet går inn for å sette grensen ved utgangen av 18. svangerskapsuke.
Abortloven har ikke vært gjennomgått og revidert i sin helhet siden loven om selvbestemt abort ble innført i 1978.
– Nå er det på tide å lage en abortlov for vår tid, sa leder i abortutvalget, Kari Sønderland da hun la fram utvalgets innstilling torsdag 14. desember.
Dissens
Et av de vanskeligste temaene som har vært diskutert i abortutvalget, er i hvilken grad kvinnen selv skal bestemme over fosterantallsreduksjoner. Flertallet på sju av 13 medlemmer har landet på at det bør være en nemnd som tar slike beslutninger, og ikke den gravide selv. Mindretallet på seks mener kvinnen bør ha en form for selvbestemmelse til 14. svangerskapsuke. Men hele utvalget er enig i at det viktigste hensynet som bør tas når det gjelder å avgjøre om det er riktig å fjerne ett foster i flerlingsgraviditeter, må være hensynet til det/de gjenværende fosteret. I tillegg mener utvalget at det er riktig å utvise forsiktighet ved slike aborter fordi kunnskapsgrunnlaget fremdeles er usikkert. De legger også vekt på at den gravide må informeres grundig.
Utvalget ønsker også å avvikle dagens abortnemnder, og i stedet etablere nye og færre nemnder som skal behandle søknader om abort. Dette gjør de for å styrke gravides rettssikkerhet og sikre en mer effektiv, enhetlig og transparent behandling av slike saker. Utvalget ønsker også å fjerne nemndenes ansvar for å gi den gravide medisinsk informasjon. Dette ønsker utvalget å overføre til helsetjenesten, slik at rollene til abortnemndene bare er å ta beslutning om abort. Den gravide skal kunne velge om hun vil møte i nemnden eller ikke.
– Kvinner rapporterer at de har opplevd møtet med abortnemndene som ydmykende. Slik kan vi ikke ha det, sa helseminister Ingvild Kjerkol da hun tok imot abortutvalgets innstilling.
Helseministeren signaliserer dermed at også hun ønsker å endre måten abortnemndene jobber på i dag.
Rett til oppfølging
Utvalgsleder Kari Sønderland presenterte også en ny rettighet til kvinner som tar abort – nemlig retten til oppfølgingssamtale med helsepersonell. Et samlet utvalg mener dette bør bli innarbeidet som standard.
I tillegg til dette har utvalget foreslått følgende:
– Utprøving av sykepleierstyrt abortpolitklinikk flere steder i landet
– Standardisert pasientforløp for abort
– Utredning av tidlig abort utenfor sykehus
– Gratis abort for alle
– Tiltak for opplæring av personell som skal ha kontakt med den gravide
Hele rapporten fra abortutvalget blir nå sendt ut på høring.
– Jeg håper mange vil sende inn svar slik at vi får et godt grunnlag å utarbeide ny abortlov på, sa helseminister Kjerkol da hun tok imot utvalgets innstilling.
Høringsfristen er 22. mars.
ALTSÅ er konkurs.
Jeg, gründer og tidligere sjefredaktør Ida Eliassen, har fått gjenåpnet tilgangen til nettsiden og den eies nå av meg personlig.