
(+) Fikk barn den natten hun ble valgt til ordfører
– Damene i Finnmark er ikke redd for å stå stødig blant menn, sier Ingrid Majala.
Det er vanskelig å finne konkrete statistiske bevis for at livet som kvinne er annerledes i nord enn i sør. Men noen ting kan man lene seg på. Som at kvinnene i nord får barn tidligere.
Ordføreren i Måsøy kommune, som for tiden er i sin fjerde fødselspermisjon, er en av de som fikk barn tidlig.
– Damene i Finnmark er ikke redd for å stå stødig blant menn, sier Majala.
Vant valget, faren tapte
Hun er født og oppvokst i Havøysund, tettstedet med 1200 innbyggere i Måsøy kommune. Fiskeværet ligger langs Hurtigrutens ferdselsåre på kysten, mellom Hammerfest og Honningsvåg, plassert ytterst i havgapet med nesen vendt ut mot Barentshavet.
Fiskeri har vært, og er fremdeles, en helt sentral næring på det værharde stedet.
Søker man på navnet Ingrid Majala, er det første som dukker opp båten Ingrid Majala. Det er et “norsk fiskefartøy som bruker snurpenot/ringnot og er registrert i Måsøy”, står det blant annet.
Tre båter har blitt oppkalt etter Ingrid, og dette er den siste. Foreldrene eier et rederi, hvor faren har vært skipper og moren har vært regnskapsfører. Fiske har vært en bærebjelke i livet og oppveksten til Majala, og nå er det et generasjonsskifte på gang i familiebedriften.
De tre brødrene hennes jobber på båt, og mens de er ute på havet, var planen at Ingrid skulle begynne å jobbe i rederiet som økonom. Men så vant hun, noe overraskende for hennes egen del, kommunevalget med det nyoppstartede og uavhengige partiet Bygdelista.
– Pappa sier på tull at han tapte valget. Han hadde nok håpet at jeg skulle begynne å jobbe i rederiet, sier Majala.

Fødte på valgnatta
Det andre som dukker opp når man søker på Ingrid Majala på nettet, er alle nyhetssakene fra valgnatten.
Hun rakk bare så vidt å bli ordfører i Måsøy kommune før hun fødte sitt fjerde barn. Å føde samme natt som man vinner et valg, var såpass utenom det vanlige at medier som NRK, VG, Nationen og Adressa skrev saker som Nybakt firebarnsmor blir ordfører: Fødte på valgnatta.
– Det var litt heftig medietrykk rett etter en fødsel. Men jeg så på det som noe positivt. Kanskje kan saken gjøre det mindre skummelt å stille til verv, selv om man har et familieliv hjemme, sier Majala.
Da ALTSÅ møter Ingrid Majala igjen, har minstejenta rukket å bli to måneder gammel, og hun sover trygt i bilstolen som er tatt inn i stua. Der sovnet hun på tur hjem fra barnehagen etter at søsknene var levert. Den eldste datteren går siste året på ungdomsskolen.
– Jeg valgte også å stille som ordfører for barna mine. De skal ha et fint sted å vokse opp og bo. Som ordfører vil jeg jobbe for at de skal bo her, og komme tilbake når de er eldre, sier hun.
Motivert av å få barn tidlig
Akkurat som hun selv gjorde etter at hun hadde tatt master i økonomi i Tromsø. Der bodde hun før eldstedatteren begynte på skolen.
Ingrid Majala var 20 år da hun fikk sitt første barn, og har vært en av dem som bidrar til at statistikken for førstegangsfødende ser annerledes ut i Finnmark enn i Oslo.
Før Troms og Finnmark ble slått sammen, hadde Finnmark de yngste førstegangsfødende i landet. I 2019 var mødrene i det nordligste fylket 27,4 år, mens førstegangsfødende i Oslo var 31.5.
– Det er en klisjé med negative forventninger: Hvis man får barn tidlig, så dropper man å ta utdannelse fordi man må skyndte seg ut i arbeidslivet for å tjene penger. Men det er ikke nødvendigvis sånn. For min del var det å få barn en stor motivasjon for å gjøre ferdig utdannelsen.
Som 26-åring ble hun ferdig utdannet siviløkonom, og de siste ni årene har hun jobbet som økonomisjef i kommunen.

Hvorfor være ordinær i Oslo når du kan være stjerne i Finnmark?
En doktorgrad fra 2009, som baserer seg på innflytteres fortellinger om hverdagsliv i Havøysund og Vadsø, viser at mange kvinner opplever at de får flere muligheter når de flytter til Finnmark, skriver forskning.no.
Hvorfor være ordinær i Oslo når du kan være stjerne i Finnmark? sa én av kvinnene i doktorgradsavhandlingen til sosialantropolog Mai Camilla Munkejord.
Munkejord forteller i avhandlingen sin at fylket skilte seg ut i statistikken. I likhet med resten av landet, har Finnmark et kjønnsdelt arbeidsmarked. Men i enkelte kommuner, som Vadsø, har kvinner gjennomsnittlig høyere lønn enn kvinner i andre deler av landet, og lønnsforskjellene mellom kvinner og menn i fylket er betydelig mindre enn andre steder.
Forskeren pekte på historien som en del av forklaringen:
Fordi den tyske okkupasjonsmakten brente alle hus i Finnmark, ble alle steder bygd opp rett etter krigen. Dette førte til en viss grad av sentralisering av de relativt små fiskestedene. I motsetning til jordbrukssamfunn er derfor mange kyststeder i Finnmark forholdsvis tettbygde steder der det er korte avstander mellom folk og mellom hjem, arbeid og barnehage/skole.
I doktorgraden til Mai Camilla Munkejord trekker kvinnene fram at stedets kompakthet gjør det gjennomsiktig, og at dette igjen har visse fordeler som lett tilgang til makt, posisjoner og innflytelse.
Resultatet kan være flere muligheter på arbeidsmarkedet, også i lokalpolitikken og generelt i lokalsamfunnet. I tillegg har kvinner med høy utdanning erobret stadig flere fagområder som tidligere var dominert av menn, og kvinner inntar faglige stillinger innenfor fiskeri, olje og energi og næringsutvikling.
Bestemødre på sjøen
Ingrid Majala ser noen av de samme tendensene. De siste årene har det vært flere kvinner, også den eldre generasjonen, som begynner med havfiske. Det er svært lukrativt, spesielt krabbefisket.
– Det er egentlig smått utrolig hvor mange bestemødre som har hevet seg inn i fiskeriet og er aktive fiskere. Det er veldig tøft, og noe som bare har skjedd naturlig, uten politisk styring. For meg sier det litt om mentaliteten her i Finnmark. Man tenker ikke at det er visse ting man ikke kan gjøre, uansett om man er kvinne eller mann, sier hun.
Hva har det å vokse opp på et sted som Havøysund gitt deg?
– Det aller meste. Jeg har kjøpt hus, som jeg klarer å ivareta på egen hånd. Og jeg kan kombinere både jobb og fire barn. Det kan hende noen ting blir utfordrende, men det skal ikke være et problem. Og utfordringer kan man alltid løse.