FLEST TYPER BELASTNING: – Når du ser hvem som både har fysisk belastende yrker og tunge, psykisk belastende yrker er det i all hovedsak kvinner. Psykiske belastninger øker sjansen for en rekke negative helseutfall som langtidssykemeldinger, angst, depresjon og søvnproblemer, sier forsker Åsmund Hermansen. ILLUSTRASJONSFOTO: iStock

8 av 10 med belastende jobber, er kvinner
Publisert:

Mens de fleste som har jobber uten store fysiske og psykiske belastninger, er menn.

Det viser nyere forskning fra Åsmund Hermansen, som i samarbeid med Espen Dahl og Giang Huong Le har sett på omfanget av typer fysiske og psykiske belastninger i ulike yrker. 

Det var OsloMet som først omtalte forskninga. 

Her kan du lese forskningsartikkelen deres, Konstruksjon og validering av en yrkesbelastningsindeks basert på fem norske landsdekkende undersøkelser av levekår på arbeidsmiljø.

Dataene de har analysert kommer fra nesten 44 000 respondenter som har deltatt i fem av Statistisk sentralbyrås (SSB) levekårsundersøkelser om arbeidsmiljø.

Til OsloMet sier Hermansen at:

– Det nye med disse studiene er at vi for første gang kan benytte informasjon om arbeidsmiljøet i ulike yrker i analyser av registerdata, og dermed undersøke betydningen av arbeidsmiljø for alle sysselsatte i Norge, forklarer forsker Åsmund Hermansen. 

STORE KJØNNSFORSKJELLER: Forsker Åsmund Hermansens studie viser at det er store kjønnsforskjeller i de tyngste yrkene. Foto: Pål Arne Kvalnes

Tunge løft, høye jobbkrav og lite kontroll

Dahl beskriver kjennetegnene til de tyngste yrkesgruppene. 

– Det er yrkesgrupper der man går og står mye i løpet av en dag. Det er tunge løft, høye jobbkrav og lite kontroll over hvordan arbeidsoppgavene utføres, sier han til OsloMet. 

De ansatte har liten mulighet til å disponere tiden, samtidig som kravene til utførelse og effektivitet er høye. 

Dahl påpeker at mange tidligere studier har bekreftet sammenhengen mellom høye krav og sykefravær. 

– En hypotese fra 1970-tallet sier at dersom du har høye krav på jobb og liten kontroll over arbeidssituasjonen, vil du utvikle sykdommer og sykefravær. Det er bekreftet i mange studier, sier han til OsloMet. 

Kvinner har størst fysisk og psykisk belastning

Hermansen påpeker i artikkelen fra OsloMet at: 

– I den andre enden av arbeidsmarkedet, der de fysiske belastningene er høye, det er høye jobbkrav og lite kontroll over egne arbeidsoppgaver, er det motsatt. Her finner vi at åtte av ti er kvinner. Mange menn har tunge fysiske belastninger i arbeidshverdagen sin, mens kvinnene i de mest belastede yrkene både har fysiske belastninger og høye krav og lite kontroll. 

Med høye jobbkrav og lite kontroll øker sannsynligheten for langtidssykefravær – i tillegg til søvnproblemer, angstsymptomer og depresjon.  

– Når du ser hvem som både har fysisk belastende yrker og tunge psykisk belastende yrker er det i all hovedsak kvinner. Psykiske belastninger øker sjansen for en rekke helseutfall som langtidssykemeldinger, angst, depresjon og søvnproblemer, sier Hermansen til ALTSÅ. 

Forskeren kan fortelle at det i hovedsak er sykepleiere, omsorgsarbeidere, servitører og de som jobber i renhold som har denne dobbelte belastningen. 

I “kremjobbene” er 7 av 10 menn

Typiske akademikeryrker er derimot minst fysisk krevende, med lave krav og høy kontroll. 

“Kremjobbene”, hvor 7 av 10 er menn, kjennetegnes av å være minst fysisk krevende, med lavest jobbkrav og høyest grad av kontroll over egne arbeidsoppgaver. 

– Her finner vi advokater, ingeniører, psykologer og folk i akademia, sier Hermansen til ALTSÅ. 

ALTSÅ er konkurs.

Jeg, gründer og tidligere sjefredaktør Ida Eliassen, har fått gjenåpnet tilgangen til nettsiden og den eies nå av meg personlig.

Send gjerne et lite bidrag til serveravgiften til vipps #947595