
(+) – En del av jobben at du må forberede deg på hets
Selv om hun risikerer mer sjikane fra publikum, nekter Nora Svenningsen å følge kleskoden for kvinnelige komikere.
Å være en ung, morsom og handikappet kvinne er ettertraktet i humor-Norge. Det opplever hvertfall komiker Nora Svenningsen. Hun har bakgrunn som klassens klovn, har en delvis lam arm, og har nå prosjekter på løpende bånd. Nylig vant hun prisen for Årets komikerspire under utdelingen av Humorprisen, og fremover er hun å se på TV-skjermen i serien Kongen befaler.
Kun én kvinne vant pris under utdelingen av Humorprisen, og det var henne selv. Å være kvinne i en mannsdominert bransje krever sitt – du må forberede deg på hets og heckling, som er når en komiker blir utsatt for harselering, eller at publikum unngår å le. Du kan bli fortalt at det er en fordel å ikke pynte seg, og du må være klar over at folk opplever at det å være kvinne ikke samsvarer med det å være naturlig morsom.
Hvordan begynte du med stand-up?
– Jeg har alltid vært litt klovnen i klassen, og så visste jeg ikke hva jeg ville gjøre med livet mitt. Så jeg søkte på jobb som komiker på Google, da kom det opp stand-up, og jeg innså at man faktisk kan leve av å være komiker. Jeg meldte meg på et kurs, og etter det tok jeg kontakt med scener. Nå er jeg så heldig at scener tar kontakt med meg, og det er jo luksus.
Når var det du begynte med dette?
– I oktober 2019, så det var en litt dum start med korona fordi jeg aldri kom ordentlig i gang. Det føles som om jeg har startet på nytt fire til fem ganger, men etter korona så har jeg kommet inn i en god flyt.
Ja, for nå har du jo vunnet et par priser, blant annet Årets komikerspire. Hvordan føles det?
– Det er så rart at det man drømmer om virker så stort når det er langt borte. Men når man kommer tett på det, så blir det ikke sånn. Altså, det er ikke hverdagslig å vinne pris. Så bråkjekk skal jeg ikke bli. Men nå har det blitt jobb, og så er det å få priser for jobben man har gjort veldig motiverende, og det betyr veldig mye.
Hvordan har du blitt tatt imot i komikerbransjen?
– Kjempegodt. Jeg sa i talen at det absolutt ikke er mangel på inkludering i bransjen. Det er ikke mangel på å få inn damer, men heller det å få damer til å bli der, med det man er nødt til å stå i. Selv om man ikke vil innrømme det, så er man alltid litt bak gutta. Når man er i en line-up med kun menn, så er det alltid litt anspent når det kommer en dame. Man føler alltid at man starter litt bak, og at man ikke er naturlig morsom, slik mange menn kan tenke om seg selv bare fordi de er menn.
Hvordan håndterer du det?
– Jeg har ikke alltid hatt så sterkt konkurranseinstinkt. Men når jeg kommer på scenen, føler jeg at jeg har det. Da vil jeg være best. Jeg synes alle burde ha konkurranseinstinkt når man driver med stand-up, for man vil jo gjøre showet så bra som mulig. Jeg vil alltid prøve å være bedre enn de andre, og forsøke å få mest latter. Og så er det virkelig ikke sånn at jeg går i kjelleren når det ikke skjer, men jeg vil alltid være god og prestere på topp.
Det er jo flere etablerte kvinnelige komikere nå enn før. Føler du at det hjelper?
– Det er ikke sånn som det var for mange år siden, og jeg er egentlig heldig. Men det er jo fortsatt sånn at damer ikke blir like anerkjent. For eksempel, under Humorprisen, så var det kun én dame som vant, og det var meg. Og det var bare tre kvinner nominert. Det er vanskeligere å komme inn i den kule-gutta-klubben. Jeg er jo veldig glad i bransjen, og ser på alle som vennene mine, men det er fortsatt en litt brutal jobb å ha.
Hvordan da?
– Da tenker jeg på det du må stå i. Underholdningsbransjen er brutal. Du må være litt hardhudet, og tåle å høre at dette ikke er gøy nok eller at du ikke er bra nok. Det kan man kanskje slite litt med hvis man ikke er født med den veldig høye selvtilliten som mange menn har. Vi kvinner har ofte litt mer selvinnsikt og er usikre. Det er bare sånn vi er av natur, rett og slett.
Hva tror du skal til for å få flere kvinner som en del av bransjen?
– Vi må fortsette i den retningen vi gjør med å representere damer, på scene, ved prisutdelinger, på TV og i podkaster. Og få frem damer som er skikkelig morsomme. Det begynner vi å få en del av, men jeg ønsker at det ikke skal være en så lang og kronglete vei for at en dame blir satset på. Og vi må vise små jenter, som er fremtidens komikere, at det ikke er farlig å være kvinnelig komiker. Jeg begynte å få oppmerksomhet på samme tidspunkt som Martha Leivestad-saken, der hun mottok så mye hets. At det er en del av jobben at du må forberede deg på hets, er ikke akkurat kjempegøy.
– Du må vite at du kommer til å få hatkommentarer fordi du prøver å være morsom. Man kommer til å høre at man er tjukk og stygg, kun fordi man klarer å være morsom. Som med alt av problemer i samfunnet, starter det med hvordan vi oppdrar barna. Hvis barna får se masse damer på skjerm, radio og scene, så blir det normalt. Hvis det hver gang skal være bare én dame på scenen og resten menn, så blir det unormalt med kvinner på en scene. Og når det først skal være bare damer på scenen, så er det alltid ladies night. Hvis det bare er menn, så er det vanlig stand-up. Vi trenger å normalisere damer i humorbransjen.
Tenker du at det er forskjell på hvordan mannlige og kvinnelige komikere tas i mot ikke bare innad i bransjen, men også utad?
– Ja, jeg har opplevd å bli tatt veldig godt imot innad i bransjen, så i mine øyne ligger problemet mer utad og i publikum. Jeg, som dame som lager podkast, må alltid tenke på hvem som er målgruppen, men mange har innstilt seg på at damer ikke er morsomme, så den poden gidder de ikke trykke på en gang. Så det er det man må endre.
Du har drevet med Kongen befaler, vært med i NRK-serien Førstemann, du har en egen podkast med navnet PICK. Kan man si at du er en ganske aktiv person?
– Ja, det er mange baller i luften. Men hvis jeg først skal være komiker, så vil jeg være morsom på alle felt. Dessuten er jeg jo litt i startfasen nå. Det er ikke ofte man finner en ung, handikappet, morsom dame, så det er klart at man da er ettertraktet på mange områder. Så jeg er veldig heldig der. Og så gjelder det bare å ikke brenne seg helt ut nå i starten.
Du har også vært åpen om eget handikap og bruker dette som en del av din stand-up. Føler du at humor hjelper deg med å takle livets ulike fasetter?
– Ja, jeg har jo nesten kommet til det stadiet der noen venner sier til meg at jeg må huske at ikke alt jeg gjør skal ende opp som humor, men at det går an å være litt sårbar eller at ting kan forbli vondt. At jeg ikke trenger å lage en vits på alt, for der er jeg litt nå. Hver gang det skjer noe dritt eller jeg blir avvist, så blir det en vits. Jeg ser på det som noe bra, men jeg skjønner argumentet om at man etter hvert kan bli litt nummen.
Hva hører du på for tiden?
– Jeg er veldig glad i Brenn, et norsk band i punk-rock-sjangeren. Det er nesten bare det jeg hører på. Jeg er så musikklei for tiden og prøver iherdig å finne noe, men det går i Brenn og beroligende støy, altså white noise, når jeg skal sove.
Hvilket samfunnstema er du opptatt av?
– Å nei, nå spør du feil person. Vel, jeg brenner veldig for dette med kvinner i humorbransjen. Jeg brenner for flere kvinner i humorbransjen. Og for at kvinner ikke skal behøve å kle seg ned på scenen. For det var det jeg ble introdusert for da jeg begynte. Jeg måtte ikke pynte meg fordi det ødelegger ideen om at jeg er morsom, og det har jeg rett og slett hatet. Selvfølgelig kan en dame se rå ut og fortsatt være morsom.
Du fikk altså høre at du ikke måtte pynte deg?
– Jeg tror mange av jentene hadde en innstilling om at vi måtte kle oss så anonymt som mulig, men man skal jo stå på en scene – selvfølgelig vil man se fin ut.
Og nå da?
– Nå kjører jeg på, jeg. Jeg kan ha kvelder der jeg har jeans og genser, men hvis jeg føler for kjole og dersom den også plutselig er litt gjennomsiktig, så gjør jeg det.
Merker du noen forskjell i responsen fra publikum?
– Du utsetter deg selv for å bli hecklet og det kan komme litt grisete kommentarer hvis det er mange fulle folk i salen. Målet er ikke å vise pupper på scenen, for det kan ta fokuset vekk fra det du sier, men jeg er aldri redd for å prøve å være sexy og fin. Jeg kan også være mitt styggeste på sosiale medier. Jeg synes det er fint å vise alle sider.
Føler du at heckling påvirker deg?
– Jeg klarer å stenge veldig mye ute. Kommentarer på sosiale medier har jeg blitt veldig vant til nå. Det treffer ikke så mye lenger, og jeg er trygg i meg selv om at jeg er morsom. Og den tanken om, hvem er den personen som sitter og kommenterer dette, og hvem er egentlig jeg? Den hjelper. Jeg har ikke opplevd at hecklingen har satt meg skikkelig ut, heller.
Hva skulle du ønske du visste som 16-åring, som du vet nå?
– Jeg var veldig usikker som 16-åring, og jeg er fortsatt litt usikker på selvbildet, men det har blitt bedre. Jeg kunne ønske at 16 år gamle Nora visste mer hva hun var verdt. Personlighetsmessig og utseende, slik at hun ikke hadde gravd seg så ned og vært så streng med seg selv.
Hvilken nedtur har du lært mest av?
– Jeg har en holdning om at alt skjer for en grunn, og tar kanskje ikke nedturer så innpå meg. Jeg snur det heller om til at det bare kan gå oppover. Det har skjedd mye dritt i livet mitt, men jobbmessig har det gått veldig bra hittil. Jeg har kanskje lært fra de første rundene jeg fikk nei, og lært at et nei ikke er et nei for alltid, men at det bare er å spørre igjen.
Hva er ditt beste råd til andre kvinner som vil lykkes som komikere?
– Det er klisjésvaret om å gi totalt faen. Bare vær akkurat hvem du vil på scenen, om du er for mye eller for drøy, gjør det du synes er morsomt og din humor. Jeg har mange vitser der fem prosent i salen dør av latter og resten av salen skjønner det ikke. Men jeg synes det er så morsomt, og tenker at de som skjønner, får henge med. Så bare kjør din egen stil. Og vær hyggelig og ydmyk bak scenen.
Tre kvinner å merke seg for fremtiden?
– Andrea Løvland, min partner in crime og en rå stand-up-komiker. Vi startet samtidig. Amalie Stuve, som vant Årets humorspire noen år før meg, og er aktuell med podkasten Desken brenner. Hun er også ekstremt god på det hun gjør. Og så Cecilé Moroni, som også er en utrolig dyktig stand-up komiker.