RISIKO: Kvinner drikker oftest vin, og har mindre risikofylt drikkemønster enn menn. ILLUSTRASJONSFOTO: iStock

Kvinner drikker vin, menn drikker øl
Publisert:

Kvinner drikker nesten halvparten av hva menn drikker her i landet. Når kvinner drikker, er det i all hovedsak vin.

Menn og kvinner har ulikt drikkemønster. Dette mønsteret har i liten grad forandret seg de siste ti årene. Det viser en undersøkelse fra Folkehelseinstituttet (FHI). Den eneste gangen i løpet av perioden 2012-2023 hvor vi har sett en endring i drikkemønsteret i Norge, var under pandemien. Da rapporterte folk at de drakk mindre alkohol totalt enn ellers, men til gjengjeld drakk de noe oftere. Undersøkelsen for 2023 viser at drikkemønsteret nå er tilbake på nivået fra før pandemien.

Mer risikofylt

Undersøkelsen viser at menn drikker mye mer enn kvinner totalt. Mens kvinner i gjennomsnitt drikker 18 cl i måneden, drikker menn 34 cl alkohol. Menn drikker også vesentlig mer risikofylt, ifølge FHI. De definerer risikofylt drikking som å drikke mer enn seks enheter alkohol per gang man drikker, og at risikofylt drikking også øker hvis man drikker så mye ofte. Menn oppgir i undersøkelsen at de dobbelt så ofte som kvinner har drukket mer enn seks enheter på en gang.

De ti prosentene som drikker mest, står for over halvparten av det totale alkoholkonsumet. De fleste av disse er menn.

Seks glass vin i måneden

Undersøkelsen viser at i løpet av fire uker drikker menn åtte halvlitere øl, fem glass vin og tre glass brennevin. Kvinner rapporterte at de drakk seks glass vin, to halvlitere øl og ett glass brennevin. Øl og brennevin er mer vanlig i yngre aldersgrupper, mens vinkonsumet øker i høyere alder, blant gifte og samboere og også med høyere inntekt og høyere utdanning. Personer med høyere utdanning drikker oftere enn de med lav utdanning, men de drikker til gjengjeld ikke så mye av gangen.

Alkoholkonsumet er klart høyest blant folk i Oslo, og klart lavest i Innlandet.

FHI understeker at det er vanlig å oppgi mindre alkohol enn man faktisk drikker i slik selvrapporteringsundersøkelser. Hvis man ganger opp respondentenes svar slik at de gjelder hele befolkningen, kan vi se at salgstallene for alkohol er dobbelt så høye som det respondentene har rapportert. Det er derfor grunn til å tro at hvor mye alkohol folk drikker, er vesentlig høyere enn det denne undersøkelsen viser. FHI tror at underrapporteringen er større jo mer respondentene faktisk drikker.

ALTSÅ er konkurs.

Jeg, gründer og tidligere sjefredaktør Ida Eliassen, har fått gjenåpnet tilgangen til nettsiden og den eies nå av meg personlig.

Send gjerne et lite bidrag til serveravgiften til vipps #947595