
Gjenbruk er bra, men færre klær gir best effekt
De aller fleste klær vi kvitter oss med, ender med å bli sendt til utlandet for å bli brent. Et mer klimavennlig klesforbruk vil kreve store endringer i hvordan vi håndterer avfall.
Forskere ved NTNU har laget en modell for å vise hva det er mulig å spare i energi og klimaavtrykk ved å endre folks kjøpevaner fra å kjøpe nye klær til å kjøpe eller leie brukt. Det er forskningsmagasinet Gemini som skriver om forskningen. Først har forskerne sett på hele klesforbruket her i landet i ett år. De har gjennomgått hva som ble produsert, importert, frakt, energiforbruk i butikker, reise for de som handler og hva som ble kastet og fraktet til utlandet for destruering. Året de så på var 2018. Så har de regnet på hva som vil skje hvis andelen som kjøpes eller leies brukt går fra fem prosent til 74 prosent av det totale klesforbruket.
De har da funnet ut at vi vil få en reduksjon klimagassutslipp med 57 prosent, reduksjon i vannfotavtrykket med 62 prosent og energiforbruket vil bli redusert med 47 prosent. Men, sier de, for at dette skal være mulig, må det en omfattende endring til i måten myndigheten organiserer avfallshåndteringen. Forskerne har også laget en modell for hvordan den kan endres slik at vi får en høyere grad av sirkulært forbruk av klær.
Færre klær
– Klesforbruket i Norge er hovedsakelig lineært, og de fleste plaggene som blir skaffet er helt nye og forlater systemet gjennom forbrenning eller eksport, forteller Kamila Krych. Hun er stipendiat ved NTNUs Institutt for energi- og prosessteknikk og Program for industriell økologi og en av forskerne som står bak den nye studien.
De har tatt utgangspunkt i at folk skifter ut like mange klær som de gjør i dag i beregningene sine. Og de mener det er noen typer klær det er mindre sannsynlig at folk ønsker å leie eller kjøpe brukt. Som undertøy, for eksempel. Mens annet tøy, som barneklær, er det langt større vilje til å kjøpe eller leie brukt.
Skal man få ned omsetningen av nye klær mer enn det de har beregnet i studien sin, må vi forbrukere rett og slett greie oss med mindre klær, konkluderer de. Det vil i så fall kunne redusere klimaavtrykket ytterligere.
ALTSÅ er konkurs.
Jeg, gründer og tidligere sjefredaktør Ida Eliassen, har fått gjenåpnet tilgangen til nettsiden og den eies nå av meg personlig.