HELSEPROBLEMER: 16 prosent av norske jenter og 4 prosent av guttene på videregående har blitt voldtatt. De færreste forteller foreldrene om det. For noen er det årsaken til at de faller ut av skolen. ILLUSTRASJONSFOTO: iStock

Faller ut av skolen etter voldtekt
Publisert:

Voldtekt rammer aller flest unge, og det fører til store helseproblemer for mange. Overgrep er en årsak til at unge faller ut av videregående skole.

Overgrep er et stort folkehelseproblem. 16 prosent av jenter og fire prosent av gutter på videregående skole har blitt voldtatt, ifølge Helsedirektoratet. Overgrep fører til store og alvorlige helseproblemer for de som rammes. Helsedirektør Bjørn Guldvog er bekymret for hva dette betyr, både for individene og for samfunnet.

– Konsekvensene av overgrep er store. Mange faller ut av skole eller utdanning og får helseutfordringer. Angst, søvnproblemer, spiseforstyrrelser og rus er noen av det vi ser. Det bekymrer meg, sier han.

I 82 prosent av overgrepene er overgriper en jevnaldrende. Bare 15 prosent av ungdommene forteller foreldrene om hva de har opplevd.

Overgrepsmottaket i Oslo behandlet rundt 750 pasienter i 2023. Nå har de varslet om en bekymringsfull utvikling ved at de ser stadig flere unge blant de som oppsøker mottaket. Vi vet også fra store undersøkelser at bare 10 prosent som rammes av voldtekt, oppsøker hjelp, ifølge Helsedirektoratatet.

– Snakk om samtykke

Helsedirektør Bjørn Guldvog oppfordrer nå foreldre til å snakke med barna sine om overgrep.

– Tenåringsforeldre må snakke med ungdommene sine om hva som er et samtykke og hva som er innafor. Vi er nødt til å heve kompetansen om overgrep i alle ledd av helsetjenesten, men spesielt hos dem som er tettest på ungdom. Da tenker jeg for eksempel på helsesykepleiere, fastleger og BUP, slik at flere som er utsatt kan få hjelp. Aller viktigst er å sikre at ungdom får nødvendig opplæring om hva som er sunn seksualitet slik at vi forebygger overgrep, sier han.

Han varsler nå at det trengs en ny strategi for seksuell helse, for å lære barn og unge om grenser, samtykke og overgrep.

– Hele samfunnet må jobbe sammen for å bedre situasjonen. Dette er et landsomfattende problem som krever innsats i både hjem, skole, øvrig organisert arbeid med barn og unge, politiet og helsetjenestene. Vi vil ta med oss dette inn i det pågående arbeidet med en ny strategi for seksuell helse, sier Guldvog.

Har du opplevd voldtekt, kan du ta kontakt med Hjelpetelefonen for seksuelt misbrukte på 800 57000, eller du kan få hjelp på dinutvei.no. Vil du anmelde et seksuelt overgrep, kan du gjøre det ved å ringe politiets fellesnummer 02800.

Du kan også høre «Leas» historie om voldtekt i podkasten En dag i august. Her kan du høre hva som skjedde da hun opplevde å bli voldtatt av kjæresten sin, og også få råd og tips til hvordan det går an å komme seg gjennom et slikt traume. Du vil også få høre om vanlige reaksjoner i etterkant, om ulike hjelpetiltak, og om hvordan pårørende kan hjelpe best. Du finner podkasten der du hører på podkaster. Den gratis å lytte til.

ALTSÅ er konkurs.

Jeg, gründer og tidligere sjefredaktør Ida Eliassen, har fått gjenåpnet tilgangen til nettsiden og den eies nå av meg personlig.

Send gjerne et lite bidrag til serveravgiften til vipps #947595