
Nær en banebrytende vaksine for mødre
En vaksine hos mor kan hindre at nyfødte får alvorlig infeksjonssykdom.
Det er en gruppe forskere ved Binghamton University i New York som jobber med en mulig vaksine mot GBS. Det skriver forskning.no. Disse streptokokkene er den vanligste årsaken til at nyfødte kan få alvorlig infeksjonssykdom.
Oppdaget proteinet BvaP
Oppdagelsen deres av proteinet BvaP er et viktig funn i denne sammenheng, for det er det som gjør at GBS-bakteriene klistrer seg fast i kroppen. Å lage en vaksine som blokkerer dette proteinet er målet, fordi det på denne måten forhindrer bakterien fra å feste seg i vagina.
GBS-sykdom kan gi seg utslag i lungebetennelse, hjernehinnebetennelse og blodforgiftning. Bakteriene kan også føre til spontanabort, tidlig fødsel og dødfødsel.
– I så fall en god vaksine
Overlege Anne Karin Brigtsen, som jobber ved nyfødtintensiv avdeling på Rikshospitalet, har selv tidligere forsket på GBS-bakterier ved å se på hvilken effekt bakteriene har på mødre og nyfødte. Det gjorde hun ved Harvard University i USA.
– Fordelen er at de finner dette proteinet på alle ulike GBS-stammer de har testet. Det kan bety at en eventuell vaksine vil kunne ta alle undergrupper av gruppe B-streptokokker. Det er i så fall en god vaksine, sier hun til forskning.no.
Vil tilby hurtigtest fremfor antibiotika
Sedina Atic Kvalvik, som er fødselslege ved Haukeland universitetssykehus, sier til Forskning.no at utfordringen med vaksine mot GBS som er forsøkt laget tidligere, er at antistoffdannelsen i blodet ikke virker like godt i vagina. Det er problematisk fordi den høyeste konsentrasjonen av bakterier er nettopp der.
Hun forteller at fordi forekomsten av bakterien er svært vanlig, uten at den nødvendigvis behøver å gi seg utslag i GBS-sykdom, så er det en bekymring at mange vil få antibiotika uten å egentlig behøve det. Kvalvik sier videre at tilstedeværelsen av bakterier varierer, selv bare med testing noen uker før fødsel, og at det dermed er lett å bomme på hvem som trenger behandling og ikke.
Hun mener at en hurtigtest til kvinner der vannet går tidlig, ville vært en bedre strategi fremfor antibiotika, men at det er kostnadskrevende å få til.
ALTSÅ er konkurs.
Jeg, gründer og tidligere sjefredaktør Ida Eliassen, har fått gjenåpnet tilgangen til nettsiden og den eies nå av meg personlig.