SNAPCHAT: Det mest vanlige sosiale mediet for unge norske jenter, er Snapchat tett fulgt av Instagram. ILLUSTRASJONSFOTO: iStock

Det er ikke hvor mye tid man bruker på sosiale medier som er problemet
Publisert:

Stikk i strid med det mange har trodd, så er det ikke tidsbruken på sosiale medier som gir mest grunn til bekymring. Det er hvordan man har det når man er der.

Mange både voksen og unge bruker mye tid på sosiale medier hver dag. Er dette skadelig? Og er det sånn at det er mer skadelig dess lengre tid man henger rundt på Instagram, Snapchat og YouTube? Nei, det virker ikke slik, ifølge ny forskning fra Folkehelseinsituttet (FHI).

Mest psykiske problemer

Forskerne fra FHI har undersøkt ungdoms bruk av sosiale medier, og har holdt dette sammen med graden av psykiske problemer hos de unge. Og funnet vil kanskje overraske mange. Det er ikke hvor mye tid man bruker på sosiale medier som virker å gi mest psykiske plager. I stedet er det de ungdommene som føler at andre følger med på dem i sosiale medier, de som føler at andre følger med på hva de gjør og hvem de er sammen med som har mest symptomer som angst og depresjon.

Undersøkelsen er gjort på 2000 ungdommer på videregående skole i Bergen. I forkant av undersøkelsen intervjuet forskerne ungdom om bruk av sosiale medier. På den måten kunne de forme spørsmålene slik at de ble nærmere den hverdagen unge opplever. Forskerne delte svarene i tre kategorier. Den ene kategorien er subjektiv tidsbruk, altså hvor mye tid de unge brukte der. Den andre kategorien var knyttet til sosial forpliktelse. I det så ligger det om unge følte at de måtte passe inn i normer. Og den tredje kategorien handlet om de som opplevde sosiale medier som en kilde til å bli overveldet eller følelse av å være overvåket. Det var i denne siste kategorien det var en klar overvekt av unge som også hadde angst og depresjon. Forskerne understreker imidlertid at de ikke kan si noe om angst og depresjon kommer av de unges bruk av sosiale medier, men de kan slå fast at det er en samvariasjon.

Minst problemer

De ungdommene som svarte at de brukte mye tid på sosiale medier, var den gruppen som også oppga at de hadde minst psykiske problemer i undersøkelsen. Forskerne mener derfor å kunne si at det ikke er tiden unge bruker med nesa i mobilen som er det problematiske.

Omtrent 90 prosent av alle ungdommer bruker sosiale medier, og 37 prosent sier at de bruker mer enn tre timer om dagen der.

Det er en kjønnsforskjell i hvilke sosiale medier som er mest brukt. Blant jenter er det Snapchat (97 prosent), Instagram (96 prosent), TikTok (81 prosent) og YouTube (78 prosent). Hos gutter er det YouTube (91 prosent), Snapchat (91 prosent), Instagram (84 prosent) og TikTok (60 prosent).

ALTSÅ er konkurs.

Jeg, gründer og tidligere sjefredaktør Ida Eliassen, har fått gjenåpnet tilgangen til nettsiden og den eies nå av meg personlig.

Send gjerne et lite bidrag til serveravgiften til vipps #947595